Zelenski spune că pregătește un plan pentru o „pace justă”

  • 28 Iunie 18:56
Zelenski spune că pregătește un plan pentru o „pace justă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului în Ucraina, în timp ce țara continuă în același timp să se întărească pe plan militar pentru a putea forța Rusia să accepte o "pace justă", informează AFP, transmite Agerpres.

"Este foarte important pentru noi să prezentăm un plan pentru a pune capăt războiului, (plan) care să fie susținut de majoritatea (țărilor) lumii, aceasta este ceea ce se face pe plan diplomatic", a declarat Zelenski în timpul unei conferințe de presă la Kiev, alături de omoloaga sa slovenă Natasha Pirc Musar, la care face referire sursa.

"Nu vrem să prelungim acest război și trebuie să ajungem la o pace justă cât mai repede posibil", a adăugat președintele Ucrainei.

Însă Volodimir Zelenski a insistat de asemenea asupra faptului că țara sa ar trebui în paralel să își întărească industria militară pentru că "Rusia nu înțelege decât de forță și nu îi respectă decât pe cei puternici".

"Sunt două lucruri în paralel: a fi puternic pe câmpul de luptă și a dezvolta un plan, un plan clar și detaliat, care va fi gata anul acesta", a insistat el.

Ucraina a propus deja din 2022, anul în care a fost invadată de Rusia, un plan de pace în zece puncte, susținut de Occident și care implica retragerea necondiționată a forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, un summit pentru pace a avut loc la mijlocul lui iunie, la inițiativa Ucrainei și de la care Rusia a fost exclusă.

Zeci de țări și-au exprimat la summit susținerea pentru eforturile Kievului, însă mai multe puteri-cheie s-au abținut, iar altele, printre care China, nu s-au deplasat la el.

Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că planul asupra căruia lucrează Ucraina, împreună cu susținătorii săi, ar trebui să fie prezentat la un al doilea summit. Kievul a declarat că Rusia ar putea eventual să fie invitată acolo.

"Avem numeroși răniți și morți pe câmpul de luptă și printre civili. De acea noi nu vrem ca războiul să mai dureze ani de zile, de aceea noi vom pregăti acest plan în comun, pentru a-l pune pe masă în timpul unui al doilea summit pentru pace", a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin a avansat propria sa soluție la conflict: ca Ucraina să-i cedeze Rusiei cinci regiuni estice și sudice și ca ea să renunțe să adere la NATO. De facto, o cerere de capitulare, respinsă atât de Kiev, cât și de Occident.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Mon
26
Tue
28
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău