Zelenski s-a întâlnit cu comandanții armatei în Herson, unde trupele ucrainene încearcă să treacă Niprul

  • 20 Octombrie 2023 18:12
Zelenski s-a întâlnit cu comandanții armatei în Herson, unde trupele ucrainene încearcă să treacă Niprul

Ministerul rus al Apărării afirmat vineri că trupele sale au respins asalturi ucrainene pe malul stâng al fluviului Nipru în provincia Herson, provincie unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut în aceeași zi o ședință cu comandanții armatei și trupele ucrainene încearcă să creeze capete de pod pentru a deschide o nouă axă de atac în contraofensiva lansată în iunie, transmite Agerpres.

"Inamicul a încercat de mai multe ori să ocupe capete de pod pe insulele și malul stâng al Niprului (...), dar fără succes", se arată în raportul public zilnic al Ministerului rus al Apărării despre evoluția războiului din Ucraina, relatează agențiile AFP și EFE.

Ucraina a lansat în iunie o contraofensivă în sud-est în provinciile Zaporojie și Donețk pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, urmărind în primul rând să ajungă la Marea Azov pentru a tăia legătura terestră a Rusiei cu Crimeea și cu partea de sud a provinciei Herson. Dar câștigurile teritoriale în această contraofensivă au fost până în prezent minore, armata ucraineană reușind doar să elibereze o mână de sate. Armata rusă desfășoară la rândul ei ofensive mai către nord, dar tot cu progrese minore.

Astfel, linia frontului care se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri nu s-a mișcat aproape deloc din luna noiembrie 2022, când sub amenințarea unei ofensive ucrainene armata rusă s-a retras din partea de nord a provinciei ucrainene Herson dincolo de Nipru, stabilindu-și defensiva pe bariera naturală reprezentată de acest fluviu.

Acum, din cauza lipsei progreselor pe axele ofensive din Zaporojie și Donețk, armata ucraineană încearcă să deschidă o nouă axă de atac în Herson traversând Niprul. Canalul de Telegram al bloggerului Rybar, apropiat de armata rusă și urmărit de peste 1,2 milioane de persoane, a scris joi despre debarcarea unor unități ucrainene de sabotaj și recunoaștere și a unei brigăzi de infanterie marină în apropierea satului Krinki pe malul stâng al Niprului.

Potrivit Rybar, aceste unități au reușit să ocupe acolo poziții, dar un contraatac rus a împins trupele ucrainene către exteriorul satului, deși o parte din acesta însă se află sub controlul soldaților ucraineni, care așteaptă întăriri.

Mai către vest, în sectorul satului Pescianovka, despre care armata ucraineană sugerase anterior că a reușit să-l preia sub control, același blogger militar a semnalat prezența unor soldați ucraineni în apropierea podului care leagă cele două maluri ale fluviului.

Un alt canal de Telegram apropiat de armata rusă, WarGonzo, cu peste 1,1 milioane de urmăritori, notează că "trupele ucrainene încearcă să ocupe poziții și să constituie rezerve pentru a prelua inițiativa pe malul Niprului controlat de armata rusă".

În acest timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujîi, au avut vineri în provincia Herson o reuniune cu comandanții armatei și "au discutat despre operațiunile actuale ale apărătorilor ucraineni în sud" și despre "situația pe principalele zone ale frontului", printre alte subiecte, afirmă președinția de la Kiev într-un comunicat, fără alte detalii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău