Zelenski: Recolta de cereale a Ucrainei va scădea la jumătate. Primele nave cu cereale, pregătite să plece de la Odesa

  • 31 Iulie 2022 17:28
Zelenski: Recolta de cereale a Ucrainei va scădea la jumătate. Primele nave cu cereale, pregătite să plece de la Odesa

O primă navă cu cereale ucrainene ar plutea pleca luni din portul ucrainean Odesa, conform acordului încheiat cu Rusia pe 22 iulie, a anunțat duminică președinția turcă, în timp ce la Kiev președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că în urma invaziei ruse anul acesta recolta de cereale ar putea fi în Ucraina la jumătate din cantitatea obișnuită, relatează Agerpres, conform Reuters.

”Pregătirile au ajuns într-un punct care ar permite plecarea navelor din portul Odesa. Navele sunt încărcate, sunt pregătite să plece, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin.

Centrul comun de coordonare (CCC), însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a fost inaugurat oficial miercuri la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina și Rusia, cu medierea Turciei și a ONU.

Printre sarcinile acestui centru se numără înmatricularea și monitorizarea – inclusiv prin satelit – navelor comerciale care vor face parte din convoaiele de transport de cereale, precum și inspectarea navelor la încărcarea în porturile ucrainene și la sosirea lor în porturile turce.

Reluarea exporturilor de cereale ucrainene a fost abordată duminică de ministrul turc al apărării într-o discuție cu miniștrii ucraineni ai apărării și infrastructurii.

În acest timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat într-un mesaj pe Twitter că din cauza invaziei ruse recolta de cereale a Ucrainei ar putea să scadă anul acesta la jumătate din cantitatea obișnuită. ”Obiectivul nostru este să prevenim o criză alimentară globală cauzată de invazia rusă. Încă se găsesc căi alternative de livrare a cerealelor”, a transmis el.

Înaintea lansării invaziei ruse, pe 24 februarie, Ucraina deținea 46% din exporturile mondiale de floarea soarelui, 9% din cele de grâu, 17% din cele de orz și 12% din cele de porumb, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA.

De partea cealaltă, Rusia consideră că statele occidentale exagerează importanța cerealelor ucrainene pe piața mondială, argumentând prin faptul că, în pofida ponderii ridicate a exporturilor ucrainene de cereale în totalul exporturilor mondiale, în privința producției totale de cereale la nivel global ponderea Ucrainei este de sub 1%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău