Zelenski nu obține nici de data aceasta permisiunea Regatului Unit de a folosi rachete Storm Shadow pe teritoriul Rusiei

  • 11 Octombrie 10:15
Zelenski nu obține nici de data aceasta permisiunea Regatului Unit de a folosi rachete Storm Shadow pe teritoriul Rusiei

Premierul britanic Sir Keir Starmer l-a primit joi, la Londra, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul eforturilor Ucrainei de a-și consolida sprijinul european în războiul împotriva Rusiei. Zelenski a prezentat „planul pentru victorie” al Ucrainei, în timp ce Starmer și-a reafirmat angajamentul de a sprijini țara afectată de conflict, relatează BBC și DW.

„Este foarte important să ne menținem angajamentul pentru a sprijini Ucraina,” a declarat Starmer, subliniind importanța discuțiilor, transmite caleaeuropeană.ro. Zelenski a mulțumit poporului britanic pentru sprijinul constant oferit de la începutul invaziei: „Mulțumesc poporului din măreața dumneavoastră țară pentru sprijinul încă de la începutul războiului”.

Întâlnirea a avut loc într-un moment critic, când conflictul cu Rusia va ajunge în cea de-a treia iarnă, iar Ucraina încearcă să obțină mai mult sprijin militar occidental în fața unor eventuale schimbări politice în SUA. Perspectivele ca Donald Trump, care nu este un susținător al Ucrainei, să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie, au creat îngrijorări legate de viitorul sprijinului american.

O temă centrală a discuțiilor a fost utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, pe care Marea Britanie le-a furnizat Ucrainei. Aceste rachete cu rază lungă de acțiune au fost esențiale în loviturile împotriva forțelor ruse. Cu toate acestea, există restricții privind utilizarea lor pe teritoriul Rusiei, ceea ce a zădărnicit încercările Ucrainei de a lovi ținte logistice importante în adâncul teritoriului rus.

„Vrem să plasăm Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă, dar niciun război nu a fost câștigat cu o singură armă,” a declarat purtătorul de cuvânt al premierului, subliniind că nu există modificări în politica Regatului Unit cu privire la utilizarea acestor rachete.

Zelenski a cerut, de asemenea, ridicarea acestor restricții de către SUA și Germania pentru a permite atacarea unor ținte militare cheie pe teritoriul Rusiei, dar fără succes până în prezent. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că o astfel de măsură ar fi considerată o escaladare semnificativă.

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a participat și el la discuții și a susținut, asemenea predecesorului său, dreptul Ucrainei de a lovi ținte militare în Rusia, însă a subliniat că decizia finală aparține țărilor care furnizează armele și sprijinul logistic.

În paralel, sprijinul american pentru Ucraina rămâne crucial. SUA au fost cel mai mare contribuitor financiar și militar la efortul de război al Ucrainei, însă există îngrijorări că un potențial mandat al lui Donald Trump ar putea duce la o reducere a acestui sprijin. Acest lucru face ca Europa, inclusiv Marea Britanie, să fie nevoită să-și asume un rol și mai activ în susținerea Ucrainei, mai ales în contextul incertitudinilor politice din Statele Unite.

Rutte a declarat că discuțiile au vizat nu doar sprijinul pentru Ucraina, ci și „apărarea Occidentului și modul în care putem rămâne în siguranță”. Întrucât summit-ul planificat pentru această săptămână la Ramstein, Germania, a fost amânat din cauza uraganului Milton, care mătură SUA, discuțiile cu privire la utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune și alte aspecte strategice au fost, de asemenea, întârziate.

Zelenski urmează să-și continue joi turul de forță pentru obținerea de sprijin suplimentar din partea aliaților europeni cu vizite în Franța și Italia, iar vineri va merge în Germania.

Marea Britanie a contribuit până acum cu 12,8 miliarde de lire sterline în sprijin militar și ajutor umanitar pentru Ucraina, iar peste 200.000 de refugiați ucraineni s-au stabilit temporar în Regatul Unit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău