Zelenski, nervos după ce detalii din anexele secrete ale „planului victoriei” au apărut în presă: „Cum să înțelegem aceste mesaje?”
-
30 Octombrie 2024 20:10
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat de înțeles într-un mesaj video publicat miercuri că a cerut Statelor Unite în „planul victoriei” în războiul cu Rusia să furnizeze Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Tomahawk, și s-a arătat deranjat că informația a apărut în presă, transmite Reuters.
Zelenski le-a prezentat luna trecută aliaților săi, mai întâi SUA, apoi Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei acest plan, din care a prezentat apoi unele elemente generale într-un discurs în parlamentul de la Kiev, transmite Digi24. Planul pleacă de la presupoziția unei înfrângeri totale a Rusiei în război, obiectiv considerat nerealist de unii oficiali americani, și a fost primit cu reticență de aliații occidentali. Documentul cuprinde în principal cererea ca Ucraina să primească mai multe arme, inclusiv să fie instalat pe teritoriul său un „pachet de descurajare non-nucleară”, să fie admisă în NATO și să poată lovi teritoriul rus cu rachetele occidentale cu rază lungă de acțiune.
„Când multe țări încep să sprijine planul de victorie, vedeți ce se întâmplă acum în presă, ei spun că Ucraina a cerut multe rachete, precum Tomahawk, etc. Dar aceasta este o informație confidențială între Ucraina și Casa Albă. Cum să înțelegem aceste mesaje?", a spus Zelenski miercuri după apariția acestei informații în presă.
„Deci, asta înseamnă că între parteneri nu mai există lucruri confidențiale", a mai comentat președintele ucrainean, care precizase în acel discurs în fața parlamentului de la Kiev că planul pe care l-a prezentat aliaților cuprinde și anexe secrete.
Reacția sa acum survine după ce publicația americană New York Times a scris, citând un responsabil american de rang înalt, că Zelenski a cerut rachete Tomahawk, cerere despre care respectivul responsabil a estimat că este complet nerealizabilă.
Aceste rachete au o rază de acțiune de 2.500 de kilometri, iar includerea lor în ajutorul militar american oferit Ucrainei ar fi aproape sigur considerată de Rusia o acțiune de escaladare. De altfel, președintele rus Vladimir Putin a declarat deja că o decizie favorabilă solicitării Kievului de a lovi teritoriul rus cu rachete occidentale ar însemna implicarea directă a țărilor NATO în conflictul din Ucraina.