Zelenski le cere din nou aliaților să permită Ucrainei atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus

  • 02 Septembrie 20:55
Zelenski le cere din nou aliaților să permită Ucrainei atacuri cu rază lungă pe teritoriul rus

Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că aliații occidentali ai Ucrainei ar trebui nu doar să-i permită țării sale să le utilizeze armele trimise pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus ci și să-i furnizeze mai multe arme de acest tip, relatează Reuters, conform Agerpres.

Ucraina le cere de multă vreme partenerilor săi să-i permită să tragă cu armele occidentale în profunzimea teritoriului dușman, iar aceste apeluri au crescut în intensitate după atacurile ruse masive asupra instalațiilor energetice, a altor infrastructuri și a clădirilor rezidențiale.

După o întâlnire cu premierul olandez Dick Schoof în orașul ucrainean Zaporojie de luni, Zelenski a spus că Kievul este „mai pozitiv” în privința perspectivelor de a primi permisiunea pentru astfel de tiruri în profunzime.

Astăzi, numai a acorda permisiune nu este suficient”, a spus el, adăugând că aliații ar trebui să asigure livrări de arme care să fie utilizate în astfel de atacuri.

El a spus că a discutat cu Dick Schoof despre întărirea apărării aeriene. Zelenski a menționat că există „unele idei” privind modul de a mări flota de avioane F-16 donate de aliați, dintre care unul a fost pierdut într-un accident săptămâna trecută.

Vom continua să furnizăm echipament de apărare aeriană, și F-16, și finanțare pentru muniții”, a spus Schoof.

Premierul olandez a adăugat că Olanda va furniza Ucrainei circa 200 de milioane de euro drept sprijin pentru a-și repara infrastructura energetică și ca asistență umanitară.

Olanda va livra turbine de gaz recondiționate în valoare totală de 29,5 milioane de euro și a alocat 45 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii energetice, a precizat Ministerul de Externe olandez într-un comunicat.

Banii provin dintr-un fond de ajutor de 400 de milioane de euro pe care guvernul olandez l-a promis Ucrainei anterior în acest an.

Zelenski a vorbit și despre situația de pe linia frontului, afirmând că ofensiva în regiunea rusă Kursk se desfășoară „conform planului”. El a adăugat că operațiunea poate contribui la ușurarea presiunii asupra frontului Pokrovsk din estul Ucrainei, unde Rusia și-a accelerat avansul.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău