Zelenski le cere agricultorilor ucraineni să însămânțeze cât mai mult pentru a evita o criză de cereale

  • 11 Martie 2022 17:16
Zelenski le cere agricultorilor ucraineni să însămânțeze cât mai mult pentru a evita o criză de cereale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri agricultorilor din țara sa ca în pofida invaziei ruse să facă eforturi pentru a menține nivelul producției de cereale, pentru a evita o criză în aprovizionarea cu alimente, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

''În toată țara (...), primăvara aceasta, la fel ca în fiecare primăvară, trebuie să însămânțăm peste tot - cât mai mult posibil'', a subliniat Zelenski într-un mesaj video. ''Totul depinde de oameni, pentru că aici este vorba despre viață'', a insistat președintele ucrainean.

Ucraina este adesea considerată unul dintre grânarele Europei. Pe plan mondial este al cincilea cel mai mare exportator de grâu și lider global la exportul de ulei de floarea soarelui.

Războiul din Ucraina a creat dificultăți în procesul de producție, iar perturbarea exporturilor agricole ucrainene poate conduce la creșteri de prețuri pe plan mondial. Rusia, la rândul ei un mare producător agricol și acum supusă unor sancțiuni dure după ce a invadat Ucraina, a interzis exporturile de cereale către o serie de țări.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenția joi că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale și oleaginoase pe care le importă din Ucraina și care sunt folosite în UE în mai multe sectoare agroalimentare, inclusiv pentru creșterea porcilor.

''Sectorul european al creșterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale și oleaginoase. Vor fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piață deja strânsă și scumpă'', a subliniat comisarul european într-o postare pe Twitter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău