Zelenski l-a primit pe noul ambasador al României, la Kiev: „România ne-a sprijinit pe deplin cu acțiuni concrete”

  • 18 August 2022 13:44
Zelenski l-a primit pe noul ambasador al României, la Kiev: „România ne-a sprijinit pe deplin cu acțiuni concrete”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a primit miercuri 17 august, la Palatul prezidențial din Kiev, pe noii ambasadori ai Belgiei, Kîrgîstanului, României și Spaniei cu ocazia începerii misiunilor lor diplomatice, salutând eforturile României și mulțumind pentru sprijinul pe care țara noastră l-a acordat Ucrainei de la începutul agresiunii rusești împotriva țării sale.

Felicitându-l pe ambasadorul României, Alexandru Victor Micula, cu ocazia începerii misiunii diplomatice, Zelenskyy a subliniat importanța țărilor prietene care lucrează în țara noastră în această perioadă dificilă, informează președinția ucraineană într-un comunicat.

“Pentru noi, este extrem de important ca ambasadele partenerilor strategici, ale prietenilor și ale statelor vecine prietene să fie deschise și să lucreze pe deplin, 24/7 de dragul relațiilor noastre bilaterale, de dragul susținerii statului nostru, mai ales în timpul războiului pentru țara noastră împotriva ocupației rusești. Voi spune sincer: mă bucur că România se află printre acești prieteni”, a afirmat Zelenski.

Șeful statului ucrainean a mulțumit președintelui, guvernului și cetățenilor României pentru sprijinul larg acordat țării sale de la începutul agresiunii rusești la scară largă.

“România ne-a sprijinit pe deplin cu acțiuni concrete, nu cu vorbe, a sprijinit Ucraina, în special pe strămutații noștri forțați care au părăsit țara. Sunt recunoscător pentru acest lucru familiilor românești care au oferit adăpost oamenilor noștri, în primul rând mamelor cu copii. Nu vom uita acest lucru”, a declarat Zelenski.

România a fost printre statele care au ajutat constant Ucraina, iar sprijinul oferit din partea țării noastre “merită o recunoaștere mai mare”, chiar dacă nu toate datele au fost făcute publice și puțini știu totul despre eforturile făcute de autoritățile de la București, a relatat Kyiv Post într-un material publicat recent și în care publicația ucraineană a rezumat sprijinul politic, diplomatic, juridic, economic, logistic, militar, umanitar și uman acordat de România țării vecine confruntate cu agresiunea militară a Federației Ruse, transmite caleaeuropeana.ro.

„Multe țări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara domeniului public sau se dizolvă într-o multitudine de știri. Una dintre țările al căror ajutor cu greutate merită atenția noastră este România, care îi susține și îi ajută pe ucraineni în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului. Este una dintre țările fruntașe în transportul de mărfuri din partea SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit pentru livrarea de arme și echipamente”, a indicat publicația ucraineană, la câteva zile după vizita președintelui Klaus Iohannis la Kiev alături de președintele Franței, cancelarul Germaniei și premierul Italiei.

Aflat în luna aprilie la București, ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a fost întrebat despre sprijinul militar din partea României, prilej cu care a afirmat că “politica României este una inteligentă și că România și-a arătat adevărata față, o față de prieten care nu doar a vorbit, ci a și acționat”.

România este una dintre puținele țări care au trimis cei mai înalți demnitari la Kiev în cele peste 100 de zile de război declanșat de Rusia, premierul Nicolae Ciucă și președinții celor două camere ale Parlamentului, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, vizitând Ucraina înainte ca președintele Klaus Iohannis să se alăture liderilor a trei țări fondatoare ale UE – Franța, Germania și Italia – într-o vizită la Kiev înainte ca liderii europeni să decidă acordarea statutului de țară candidată la UE Ucrainei.

De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat la data de 4 aprilie Parlamentului României, la invitația legislativului de la București ca formă de susținere politică pentru țara vecină confruntată cu agresiunea rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău