Zelenski la Munchen: Nu cred în hârtii, o țară este apărată de armată, de armele nucleare sau de NATO

  • 17 Februarie 2020 14:54
Zelenski la Munchen: Nu cred în hârtii, o țară este apărată de armată, de armele nucleare sau de NATO

În acest secol primează "dreptul celui mai puternic" și niciun fel de documente și memorandumuri nu vor apăra Ucraina și nici vreo altă țară de agresiune, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul rostit sâmbătă în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, informează ediția de duminică a publicației ucrainene Segodnia, preluată de AGERPRES.

"Astăzi înțelegem cu toții că, din păcate, integritatea teritorială a unei țări și suveranitatea ei pot fi apărate numai de o armată puternică sau de armele nucleare, sau de NATO. Niciun fel de documente, niciun fel de memorandumuri nu mai apără vreo țară. Vă spunem asta noi, ucrainenii, care am simțit lucrul acesta pe pielea noastră, așa că nu mai cred în niciun fel de 'hârtii'", a declarat Zelenski, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Memorandumul, semnat în 1994 la Budapesta între Ucraina, SUA, Marea Britanie și Rusia viza dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevedea garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, SUA, Marea Britanie și Rusia se obligau să respecte independența, suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.

În acest context, președintele Zelenski a subliniat că actualul sistem de securitate mondial nu a salvat Ucraina de agresiunea rusă.

"Spun tuturor pe baza experienței noastre: nu se poate avea încredere în niciun document. Nimeni nu garantează nimic, din păcate, deși vorbim mult despre dreptul internațional. În secolul XXI primează dreptul celui mai puternic", și-a exprimat regretul Volodimir Zelenski.

În privința regiunii din estul Ucrainei, scena unui conflict armat între trupele guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști susținuți de Moscova, Zelenski a declarat că Rusia trebuie să dorească să returneze Ucrainei teritoriile ocupate.

"Europa își dorește încetarea conflictului din Donbas, dar ca războiul să se încheie trebuie ca și Rusia să-și dorească aceasta, trebuie ca Federația Rusă să dorească să ne dea înapoi pământul", a subliniat liderul de la Kiev, care a ținut să menționeze că războiul din Donbas nu este doar o problemă a Ucrainei, ci și a întregii Europe.

"Vreau să vă atrag atenția că nu este chiar corect să se spună 'războiul din Ucraina', întrucât acesta este un război în Europa", a afirmat președintele ucrainean, citat de agenția de presă Interfax-Ukraina, exprimându-și nemulțumirea că în niciun format și pe nicio platformă nu se discută problema returnării Crimeii ocupate de Rusia.

"Problema Crimeii nu se discută deloc astăzi, dar peninsula este și ea teritoriul nostru ocupat și acolo sunt oamenii noștri, ucraineni. Oare e nevoie de o nouă platformă de discuții?", s-a întrebat retoric el, opinând că SUA ar putea juca un rol important în rezolvarea acestui dosar.

Presa ucraineană semnalează în acest context că delegația Kievului la Conferința de Securitate de la Munchen a fost scandalizată de apariția unui plan de reconciliere a Ucrainei cu Rusia, elaborat de trei think tank-uri occidentale și de către Consiliul rus al afacerilor internaționale.

La 14 februarie, potrivit Segodnia, pe site-ul oficial al Conferinței de Securitate de la Munchen a fost postat un document de trei pagini, în elaborarea căruia a fost implicată și Rusia, care propunea '12 pași' vizând încetarea conflictului din Donbas și îmbunătățirea stabilității în regiune. Ulterior, textul a dispărut de pe site, dar duminică documentul a reapărut.

La început, conform portalului ucrainean LB.ua, organizatorii au publicat documentul în numele "Grupului de lideri ai securității euroatlantice". Denumirea oficială a textului este "12 pași pentru consolidarea securității în Ucraina și în regiunea euroatlantică", sub care figurează între altele semnăturile președintelui Conferinței de Securitate de la Munchen, Wolfgang Ischinger, și fostului ministru de Externe al Rusiei, Igor Ivanov.

Documentul propune organizarea unei conferințe privind reconstrucția Donbasului cu participarea Rusiei; lansarea unui mecanism care să permită relaxarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse; crearea unei zone de liber schimb pentru reconstrucția Donbasului cu participarea capitalurilor din UE și Rusia, precum și organizarea unui dialog național în Ucraina cu privire la interacțiunea acesteia cu vecinii săi, inclusiv cu Rusia, cu privire la probleme de istorie, de memorie națională, cu privire la limbă și minoritățile naționale etc.

"M-am simțit întotdeauna jignit când se vorbea pe la spate despre Ucraina, când pe la spatele ei se luau decizii. Văd că la Munchen au găsit un nou plan cum să rezolve conflictul din estul Ucrainei. Dar pe noi ne-au întrebat?", s-a întrebat retoric Zelenski, subliniind că modalitățile de soluționare a conflictului din Donbas pot fi discutate doar în "formatul Normandia" (Franța, Germania, Ucraina, Rusia), conform Lb.ua. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău