Zelenski, invitat la Casa Albă pe fondul blocării unui important pachet de ajutor pentru Ucraina în Camera Reprezentanților

  • 11 Decembrie 2023 12:32
Zelenski, invitat la Casa Albă pe fondul blocării unui important pachet de ajutor pentru Ucraina în Camera Reprezentanților

Președintele american, Joe Biden, l-a invitat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, să vină marți la Washington pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de Agerpres.

„În contextul în care Rusia își intensifică atacurile cu rachete și drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei și despre importanța vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic", a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eșuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistență de președintele Joe Biden, conținând fonduri pentru Ucraina și Israel.

Opoziția republicană a refuzat să susțină acest proiect aflat în centrul unor negocieri foarte dure, cerând în schimbul voturilor lor concesii semnificative în privința politicii migratorii a Statelor Unite.

SUA sunt în prezent țara care oferă cel mai important sprijin militar Kievului. Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va mai întâlni marți la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marți, la Capitoliu", a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privința politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău