Zelenski în Parlamentul belgian: ''Pacea valorează mai mult decât diamantele, petrolul și gazul'' rusești

  • 31 Martie 2022 17:51
Zelenski în Parlamentul belgian: ''Pacea valorează mai mult decât diamantele, petrolul și gazul'' rusești

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel joi la Belgia să livreze armament pentru a-i ajuta poporul să lupte cu trupele ruse, în special la Mariupol, afirmând că pacea este mai importantă decât comerțul cu Rusia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Liderul ucrainean a făcut o aluzie la comerțul cu diamante, în contextul în care orașul belgian Anvers este unul dintre locurile cele mai cunoscute din Europa pentru astfel de tranzacții.

"Cred că pacea valorează mai mult decât diamantele, decât acordurile cu Rusia, decât navele rusești în porturi, mai mult și decât petrolul și gazul rusești, deci ajutați-ne!", a pledat el în fața Parlamentului belgian.

Volodimir Zelenski a mai spus în intervenția sa prin videoconferință că mii de oameni au fost uciși la Mariupol de când forțele ruse au început să asedieze acest port strategic.

"Toată lumea știe că acolo există o catastrofă umanitară", a subliniat el.

Zelenski a insistat asupra soartei dramatice a locuitorilor din Mariupol, care sunt blocați fără acces "la nimic din ce este necesar pentru a supraviețui".

"Astăzi (în acest oraș) este infernul pe pământ (...) dar nimeni nu are determinarea pentru a pune capăt catastrofei", a spus președintele ucrainean.

Potrivit lui, Mariupol a devenit un simbol, "baza demnității europene", și, "dacă apărătorii din Mariupol pierd, nu va mai exista o Uniune Europeană puternică".

Într-o referire istorică evocatoare pentru belgieni, Volodimir Zelenski a afirmat că Mariupol "este poate mai rău decât bătălia pe care ați cunoscut-o la Ypres", în Flandra, în 1915.

Este vorba despre o bătălie majoră a Primului Război Mondial (1914-1918) în cursul căreia trupele aliate, în special britanice, au rezistat avansului armatei germane, cu prețul a zeci de mii de morți.

În ceea ce privește diamantele, partidul belgian Ecolo-Groen, asociat coaliției la putere conduse de liberalul flamand Alexander De Croo, a cerut stoparea importurilor în Belgia de diamante provenind de la companiile ruse legate de regimul lui Vladimir Putin.

Cifra de afaceri a companiilor ruse care au comercializat diamante la Anvers este estimată la 1,8 miliarde de dolari în 2021, potrivit ecologiștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău