Zelenski este așteptat la Bruxelles, unde va semna un acord bilateral de securitate

  • 28 Mai 08:23
Zelenski este așteptat la Bruxelles, unde va semna un acord bilateral de securitate

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat astăzi dimineață, 28 mai, la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander De Croo, a anunțat luni seara cancelaria belgiană, conform AFP, scrie Agerpres.

Liderul ucrainean, care cere în prezent Occidentului să-și sporească ajutorul militar pentru a face față războiului cu Rusia, urmează să se întâlnească apoi cu regele Philippe al Belgiei, a transmis Palatul Regal, notează sursa.

Deplasarea de câteva ore se va încheia la prânz pe aeroportul militar Melsbroek, lângă Bruxelles, unde Belgia este așteptată să-și reafirme angajamentul de a furniza Kievului avioane de luptă F-16, "dacă este posibil până la sfârșitul anului".

Într-o primă fază, Ministerul Apărării belgian va ajuta la instruirea piloților și tehnicienilor ucraineni pentru utilizarea acestor aeronave. Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească la Melsbroek cu unii dintre acești piloți, instructori și tehnicieni belgieni specializați în F-16, conform serviciilor lui De Croo.

Această vizită a președintelui ucrainean face parte dintr-un turneu care îl va duce în mai multe capitale europene. El a fost luni la Madrid și, după Bruxelles, ar urma să se deplaseze la Lisabona pentru a se întâlni cu prim-ministrul Luis Montenegro și cu președintele Marcelo Rebelo de Sousa.

La Madrid, șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat un nou ajutor militar de un miliard de euro pentru 2024, ca parte a unui acord de securitate cu Kievul.

La o conferință de presă alături de Sanchez, președintele Zelenski a cerut Occidentului să forțeze Rusia să facă pace "prin toate mijloacele", într-un moment în care Kievul cere să poată folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul rus.

Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de summitul de pace privind Ucraina programat să aibă loc în Elveția, Zelenski a respins o propunere a Chinei și Braziliei de a invita Rusia, spunând că aceasta va "bloca totul".

Vizita lui Volodimir Zelenski în Spania a fost inițial programată pentru 17 mai, iar apoi s-a vorbit despre o posibilă vizită și la Bruxelles.

Dar deplasarea a fost amânată din cauza noii ofensive lansate cu câteva zile mai devreme de armata rusă în nord-estul Ucrainei.

Vizita survine în timp ce armata ucraineană continuă să sufere pe teren, la doi ani și trei luni de la invazia lansată de Moscova.

Din februarie 2022, Belgia s-a oferit să ofere Ucrainei un ajutor în valoare de 1,2 miliarde de euro, din care 916 milioane de euro sunt planificate doar pentru 2024, potrivit ministrului belgian al apărării, Ludivine Dedonder. Apărarea belgiană a antrenat, de asemenea, "aproape 2.500 de militari ucraineni".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Mon
24
Tue
21
Wed
22
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău