Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: „Nu putem vorbi deschis despre toate acum”

  • 13 Noiembrie 2023 09:03
Zelenski enumeră România printre statele care au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană: „Nu putem vorbi deschis despre toate acum”

Președintele Volodimir Zelenski a menționat România printre țările cărora le-a mulțumit duminică seară pentru că au ajutat Ucraina cu apărarea antiaeriană, în condițiile în care iarna se apropie și este de așteptat ca Moscova să-și intensifice atacurile asupra infrastructurii ucrainene.

„Suntem aproape la jumătatea lunii noiembrie și trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea ca inamicul să mărească numărul de lovituri cu drone sau rachete asupra infrastructurii noastre, scrie Hotnews.

Rusia se pregătește pentru iarnă. Iar în Ucraina, toată atenția noastră ar trebui să se concentreze asupra apărării, asupra răspunsului la teroriști, asupra a tot ceea ce poate face Ucraina pentru a le permite oamenilor noștri să treacă mai ușor peste această iarnă și pentru a crește capacitățile soldaților noștri”, le-a spus Zelenski ucrainenilor, în mesajul său zilnic adresat națiunii, conform News.ro.

În acest context, el a mulțumit țărilor care au ajutat Ucraina cu apărarea aeriană, enumerând mai multe state, între care și România: „Statele Unite, Germania, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Italia, România, Suedia, Olanda, Slovacia, Cehia, Bulgaria, Polonia, statele baltice și alte țări”.

Zelenski a spus că aceste țări au contribuit cu sisteme Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Hawk și alte sisteme de rachete care ajută la apărarea antiaeriană.

„Nu putem vorbi deschis despre toate acum, dar apărarea aeriană a Ucrainei este deja mai puternică decât anul trecut.Are diferite capacități, dar, din păcate, nu protejează încă pe deplin întregul teritoriu. Dar lucrăm pentru a o face și mai puternică”, a afirmat Volodimir Zelenski.

El a spus că fiecare țară care ajută Ucraina să își consolideze apărarea aeriană „ajută la protejarea unor vieți” și le-a cerut ucrainenilor, tuturor celor „ale căror voci sunt auzite în lume”, jurnaliștilor, tuturor celor care susțin Ucraina în lume să ajute la consolidarea apărării.

„Să ajute! Suntem capabili să trecem cele mai dificile teste. Dar numai când suntem împreună, în unitate, când avem grijă unii de alții și când milioane de oameni își ajută apărătorii și țara. Este imperativ să fim uniți și recunoscători”, a pledat Zelenski, în condițiile în care se vorbește din ce în ce mai mult despre o „oboseală” a Occidentului în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău