Zelenski, după ce prima navă cu cereale a părăsit Ucraina: „Nu înseamnă nimic. Economia e în comă”

  • 03 August 2022 17:06
Zelenski, după ce prima navă cu cereale a părăsit Ucraina: „Nu înseamnă nimic. Economia e în comă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimalizat importanța primului transport de cereale din țara sa de la începutul invaziei Rusiei, spunând că nava transportă doar o mică parte din recolta pe care Kievul trebuie să o vândă pentru a ajuta la salvarea economiei distruse din cauza războiului, relatează Reuters. „Economia Ucrainei este în comă”, a avertizat liderul ucrainean.

Zelenski a făcut declarațiile pesimiste într-o înregistrare video adresată studenților din Australia, în timp ce în Turcia s-a încheiat miercuri o inspecție a navei Razoni înainte ca aceasta să ajungă la destinația finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială.

Nava Razoni a plecat din portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră luni dimineața, transportând peste 26.000 de tone de porumb către Tripoli, în Liban. Nava a putut părăsi apele teritoriale ale Ucrainei după un acord de export de cereale și îngrășăminte negociat de ONU între Moscova și Kiev luna trecută, un progres diplomatic rar în cadrul unui război de uzură prelungit.

Cu toate acestea, Zelenski crede că este nevoie de mai mult timp pentru a vedea dacă vor urma și alte transporturi de cereale, scrie digi24.

„Chiar recent, datorită ONU în parteneriat cu Turcia, am avut o primă navă care exportă cereale, dar asta nu înseamnă nimic. Sperăm că este o tendință care va continua”, le-a spus Zelenski studenților din Australia.

Liderul de la Kiev a spus că Ucraina trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a contribui urgent la reducerea deficitului bugetar, care se ridică la 5 miliarde de dolari pe lună.

Un oficial turc de rang înalt a declarat că trei nave ar putea părăsi zilnic porturile ucrainene după plecarea navei Razoni, în timp ce ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că alte 17 nave au fost încărcate cu produse agricole și așteaptă să plece.

Cunoscută drept grânarul Europei, Ucraina speră să exporte 20 de milioane de tone de cereale păstrate în silozuri și 40 de milioane de tone din recolta aflată în curs de desfășurare, inițial din Odesa și din orașele vecine Pivdennyi și Chornomorsk.

„Războiul... aproape că ucide economia. Este în comă. Blocarea porturilor de către Rusia este o mare pierdere pentru economie”, a afirmat Zelenski.

Președintele Ucrainei a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea încerca să obstrucționeze exporturile, în ciuda semnării acordului de luna trecută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău