Zelenski: Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka confirmă că forțele ruse trebuie alungate din Ucraina

  • 06 Iunie 2023 09:27
Zelenski: Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka confirmă că forțele ruse trebuie alungate din Ucraina

Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forțele Moscovei ''trebuie să fie alungate'' din întreaga Ucraină, a afirmat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

„Teroriști ruși. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungați din fiecare colț al teritoriului ucrainean'', a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram, transmite Agerpres.
'„Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare'', a adăugat șeful statului ucrainean.

La rândul său, armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Președintele Zelenski a convocat de urgență consiliul său de securitate, a anunțat șeful administrației prezidențiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunțat o ''crimă de război''.

Pe de altă parte, autoritățile locale instalate de către Rusia au declarat că barajul hidroelectric de la Kahovka, situat în partea ocupată de forțele ruse în regiunea Herson, a fost parțial distrus de ''lovituri multiple'' ucrainene.

''Multiple lovituri au vizat barajul de la Kahovka'' în cursul nopții, a scris pe Telegram primarul orașului Nova Kahovka, Vladimir Leontiev. El a adăugat că loviturile respective au distrus robinetele-vane ale barajului și au cauzat un ''jet de apă incontrolabil''.

În 24 februarie 2022, Rusia a declanșat o agresiune nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei, susținând că efectuează o ''operațiune militară specială de denazificare'' în țara vecină și de protejare a comunității rusofone.

În prezent, armata ucraineană efectuează mai multe ''acțiuni ofensive'' în zona orașului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, după cum a anunțat luni pe canalul său de Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar.

Malyar a spus că forțele armate ucrainene au preluat câteva puncte strategice extrem de importante, iar forțele ruse se află în defensivă în zona Bahmut. Potrivit reprezentantei Kievului, lupte au loc și în sudul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău