Zelenski cere din nou retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

  • 18 August 2022 11:34
 Zelenski cere din nou retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou Moscovei să repună imediat centrala nucleară de la Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei, înaintea discuțiilor cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, informează joi dpa.

„Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare și al tuturor zonelor învecinate și să-și retragă echipamentul militar de la centrală", a menționat Zelenski pe Telegram. "Acest lucru trebuie să aibă loc fără niciun fel de condiționări și cât mai repede posibil", a adăugat el.

Potrivit lui Zelenski, diplomați și oameni de știință ucraineni, precum și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) lucrează în vederea trimiterii unei misiuni a AIEA la centrală.

"Doar transparența absolută și o situație aflată sub control la și lângă centrala nucleară din Zaporojie poate garanta statului ucrainean, comunității internaționale și AIEA revenirea la o siguranță nucleară normală", a mai spus președintele ucrainean.

Vizita unei misiuni a AIEA lac va fi unul dintre subiectele ce vor fi discutate în timpul unei întrevederi între Zelenski, Guterres și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va avea loc joi în orașul Lvov din vestul Ucrainei, transmite euronews.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău