Zelenski: 75 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate în Ucraina, până în toamnă

  • 06 Iunie 2022 17:26
Zelenski: 75 de milioane de tone de cereale ar putea fi blocate în Ucraina, până în toamnă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că până în această toamnă ar putea fi blocate 75 de milioane de tone de cereale în Ucraina, iar autoritățile de la Kiev vor arme care ar putea asigura circulația în siguranță a exporturilor țării, transmite Agerpres, citând Reuters.

În acest moment, Ucraina discută cu Marea Britanie și Turcia ideea ca marina unei terțe țări să garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră ocupate de Rusia, a declarat Zelenski la o conferință de presă în Kiev.

Sectorul agricol și alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, țara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de șapte miliarde de euro în UE.

În sezonul 2020/2021, Ucraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb și al șaselea mare exportator de grâu, conform datelor Consiliului Internațional al Cerealelor.

De la debutul invaziei rusești, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să își redirecționeze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău