Zelenski: „Dacă noi dispărem, vor urma Letonia, Lituania, Estonia... Până la Zidul Berlinului, credeți-mă!”

  • 03 Martie 2022 18:47
Zelenski: „Dacă noi dispărem, vor urma Letonia, Lituania, Estonia... Până la Zidul Berlinului, credeți-mă!”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi statelor occidentale să sporească sprijinul militar pentru țara sa, susținând că dacă Ucraina va fi înfrântă de Rusia aceasta din urmă va ataca apoi restul Europei de Est, începând cu statele baltice, pentru a ajunge „până la Zidul Berlinului”, dar s-a declarat dispus să negocieze direct cu omologul său rus Vladimir Putin, „singurul mod de a opri războiul”.

„Dacă noi dispărem - să ne apere Dumnezeu -, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc. Până la Zidul Berlinului, credeți-mă!”, a spus Zelenski în fața presei, cerând statelor occidentale „să închidă cerul” ucrainean în fața avioanelor ruse, adică să creeze o zonă de excludere aeriană, și să dea avioane forțelor aeriene ucrainene.

„Iar dacă nu aveți forța să închideți cerul, atunci dați-mi avioane!”, le-a cerut președintele ucrainean statelor occidentale, scria Agerpres. El s-a declarat de asemenea pregătit să discute direct cu președintele rus Vladimir Putin pentru a opri războiul declanșat de acesta împotriva Ucrainei. Însă l-a și admonestat în același timp: „Ce vrei de la noi? Pleacă de pe pământul nostru!”.

Apoi a continuat, adresându-se tot lui Putin: ''Așează-te la masă cu mine (...), dar nu la 30 de metri, cum ai făcut cu (Emmanuel) Macron sau (Olaf) Scholz. Sunt un tip normal, nu mușc!''.

Mai devreme, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus că rachetele antiaeriene oferite de Occident armatei ucrainene ar putea avea practic același efect cu crearea de către NATO a unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, fără să implice riscurile unei asemenea acțiuni, în special acela al unor posibile confruntări directe între avioanele NATO și cele ale Rusiei.

Mai mult, a explicat Wallace, citat de agenția EFE, o zonă de excludere aeriană ar împiedica nu doar acțiunile aviației ruse, ci și pe cele ale aviației ucrainene, astfel că din acest punct de vedere ea nu ar fi avantajoasă pentru armata ucraineană, care s-ar vedea lipsită de opțiunea atacurilor aeriene asupra trupelor ruse.

Președintele Zelenski a avut în aceeași zi o discuție la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a vorbit de asemenea cu Vladimir Putin. După discuția dintre Macron și Putin, conform declarațiilor Kremlinului și ale Palatului Elysee, președintele rus s-a arătat hotărât să continue ofensiva militară în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale, menționând printre acestea demilitarizarea Ucrainei și stabilirea unui statut de neutralitate pentru această țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău