ZEL Ungheni-Business ar putea fi extinsă. În noua subzonă vor fi prelucrate produse petroliere

  • 21 Iunie 2020 11:26
ZEL Ungheni-Business ar putea fi extinsă. În noua subzonă vor fi prelucrate produse petroliere

Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business” ar putea fi extinsă în extravilanul satului Pîrlița din raionul Ungheni. Noua subzonă economică urmează să aibă o suprafața de circa 5,88 hectare, dintre care 3,76 ha sunt în proprietatea statului, informează Bizlaw.md.

Sursa citată precizează că, potrivit studiului de fezabilitate prezentat, noua subzonă va fi creată în baza unei întreprinderi deja existente. Este vorba despre o uzina de prelucrare (fracționare) a hidrocarburilor (rafinăria) din această localitate. Rafinăria a fost construită în perioada anilor 2006-2008, pe teritoriul fostei baze petroliere a Ministerului Apărării, cu implicarea specialiștilor din România, Rusia și Azerbaidjan. Din cauza condițiilor fiscale mai puțin favorabile la importul materiei prime și producerea pe teritoriul țării a produselor petroliere finite (în raport cu importul direct al produselor petroliere finite), aceasta așa și nu a activat. În anul 2018 activele întreprinderii au fost preluate de către o altă companie, care și-a propus să lanseze activitatea de producere a produselor petroliere.

Autoritățile spun că teritoriul viitoarei subzone este asigurat cu toată infrastructura de producție și de utilități necesară lansării imediate. Investițiile necesare din partea Administrației ZEL ”Ungheni-Business” constau în consolidarea gardului care împrejmuiește teritoriul rafinăriei, amenajarea teritoriului și în asigurarea pazei acestuia, în conformitate cu cerințele legale în vigoare. Cheltuielile investiționale ale Administrației se estimează la circa 684 mii lei. Investiția ar putea să genereze până la 100 noi locuri de muncă.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău