Zeci de tineri alolingvi vor putea studia la distanță limba română

  • 26 Iunie 2019 15:52
Zeci de tineri alolingvi vor putea studia la distanță limba română

Asociația națională a trainerilor din Moldova (ANTEM) lansează azi programul de studiere la distanță a limbii române, finanțat de Programul de granturi pentru tineret din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

Programele prevăd folosirea celor mai avansate tehnologii, în scopul oferirii doritorilor de a studia limba română, cât și  profesorilor, a unor materiale didactice performante, între care aplicații telefonice și platforme on-line. Cu detalii – Alina Rusu

Programul  oferă  unui grup de 150 tineri alolingvi posibilitatea de a studia limba română la distanță, de la locul de trai, beneficiind, totodată, de susținerea unor pedagogi calificați, iar profesorilor de limbă română – accesul la cele mai moderne aplicații și tehnologii informaționale folosite în scop didactic, susține directorul ANTEM, Lucia Cucu.

„Astăzi foarte mulți copii doresc să studieze limba română, pentru a se putea angaja în câmpul de muncă. Conform statisticelor 98 procente dintre angajatori solicită în primul rând cunoașterea limbii oficiale a statului, limba română”, a afirmat Lucia Cucu. 

Apreciind pozitiv experiența activității desfășurate pe parcursul ultimilor 7 ani de către ANTEM, consultantul principal din cadrul Ministerului, Natalia Grâu, a menționat importanța programelor în scopul menținerii echilibrului între etniile conlocuitoare de pe teritoriul R. Moldova. Natalia Grâu a mai spus că aceste programe, fiind create în corespundere cu standardele europene, reprezintă o performanță pentru întreg spațiul românesc.

Acest program oferă oportunitatea de șanse egale, ca limba vorbită să nu devină un impediment pentru avansarea în carieră a unui vorbitor de limbă bulgară, spre exemplu, sau găgăuză, sau rusă. Este un program revoluționar și cred că ar reprezenta interes și pentru colegii din România. Mai ales în contextul realităților diasporei, cred că ar putea să identifice soluții pentru păstrarea și dezvoltarea competențelor de comunicare a generațiilor noi, care apar în diasporă, menținând legătura acestora cu țara.

În cadrul programului de studiere a limbii române sunt implicați numeroși experți: metodiști, lingviști, specialiști IT, care mențin și intenționează să-l dezvolte în continuare. În opinia specialiștilor ANTEM, acest program ar trebui să fie preluat de Guvern, în scopul susținerii cetățenilor de alte etnii din Rep. Moldova, doritori de a studia limba română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău