Zeci de posturi TV internaționale, vizate de un amendament la legislația audiovizuală

  • 27 Februarie 09:48
Zeci de posturi TV internaționale, vizate de un amendament la legislația audiovizuală

Un amendament la Codul serviciilor media audiovizuale, care a fost propus de deputatul socialist, Adrian Lebedinschi și care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, interzice operatorilor rețelelor de televiziune prin cablu retransmisiunea posturilor TV internaționale care difuzează publicitate sau teleshopping.

Operatorii TV prin cablu au identificat peste 90 de canale care cad sub incidența acestei legi, ceea ce constituie până la 50% din grilele operatorilor.

Această modificare legislativă riscă să provoace sistarea retransmisiei în R. Moldova a celor mai populare posturi internaționale.

Într-un comunicat de presă, Camera de Comerț Americană din Moldova, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Asociația Investitorilor Străini, își exprimă îngrijorarea privind impactul pe care îl va avea pentru societate și pentru imaginea țării implementarea acestei prevederi.

Mai mult, asociațiile ale mediului de afaceri atrag atenția că acest amendament, deși prevede reglementări care afectează atât mediul de afaceri, cât și populația Republicii Moldova, nu a fost însoțit de o analiză a impactului de reglementare și nici nu a fost supus consultărilor publice.

Modificarea în cauză contravine angajamentelor internaționale, asumate de Republica Moldova prin aderarea la Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, unul dintre angajamente presupunând garantarea libertății de recepționare și de retransmisiune pe teritoriul său a programelor care corespund prevederilor Convenției.

Noile prevederi impun operatorilor TV prin cablu obligația de a exclude publicitatea din posturile străine retransmise, sarcină incompatibilă cu statutul lor de distribuitor de servicii media, așa cum acesta este definit în Codul serviciilor media audiovizuale și în Convenția menționată.

Asociațiile mediului de afaceri au solicitat autorităților instituirea unui moratoriu asupra executării amendamentului în cauză și organizarea dezbaterilor publice pentru identificarea unor soluții conforme normelor internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,1 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
14
Tue
16

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău