Zeci de persoane, nevoite să dea mită pentru acordarea gradelor de dizabilitate. Rezultatele perchezițiilor și investigațiilor CNA ce vizează CNDDCM

  • 18 August 2020 14:18
Zeci de persoane, nevoite să dea mită pentru acordarea gradelor de dizabilitate. Rezultatele perchezițiilor și investigațiilor CNA ce vizează CNDDCM

Zeci de persoane, care și-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experților din cadrul Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obține grade de dizabilitate și persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experți ai CNDDCM, și-ar fi falsificat infirmitatea, obținând pensii speciale de la stat. Astfel, sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro și zeci de mii de lei, potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție.

Acesta este rezultatul documentărilor și investigațiilor, de câteva luni, ale Centrului Național Anticorupție și procurorilor pe marginea unei scheme frauduloase, puse în aplicare de angajați ai CNDDCM, dar și de către membrii unor structuri teritoriale ale Consiliului. În urma acțiunilor de urmărire penală, s-a constatat că aceștia pretindeau bani de la persoanele, care și-ar fi pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă ,pentru a le întocmi setul de acte pentru acordarea gradului de dizabilitate. Din materialele acumulate reiese că experții cereau bani pentru pretinsa mituire a angajaților implicați în procesul de acordare a gradelor de invaliditate, începând de la diagnosticarea dizabilității până la eliberarea certificatului final. În funcție de grupa de invaliditate, sumele cerute variau între 250 și 600 de euro, iar pentru un grad de „dizabilitate pe viață”, mita pretinsă ajungea până la câteva zeci de mii de lei.

În cadrul investigațiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă și trafic de influență, comise de către angajați ai Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și de către unii funcționari ai Serviciului Teritorial Rezina. Imaginile video și audio, obținute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienților de a da mită pentru coruperea funcționarilor, precum și împărțirea banilor, primiți în calitate de mită, între experți. În unul din episoade, mama unui copil orb, căruia urma să-i fie stabilit, în mod legal, gradul de invaliditate pe viață, a fost convinsă să achite experților 650 de euro ca mulțumire pentru serviciile acordate. Din probele acumulate, s-a constatat că femeia a fost sunată de către experții oficiului teritorial Rezina care, abuzând de funcția lor, au invitat-o la sediu pentru a o forța să le dea mita menționată.

Rezultatele investigațiilor atestă și o altă metodă de fraudare a procedurii de acordare a dizabilității, de această dată pentru persoane fără infirmități sau alte probleme de sănătate. Pentru a obține pensie de la stat, aceștia mergeau la înțelegere cu unii experți care, la rândul lor, pentru diverse sume de bani, le „asigurau” o boală cronică sau incurabilă. Unele persoane se alegeau cu pensii de dizabilitate, fiind chiar peste hotarele țării, la muncă. Astfel, prin acțiunile menționate, funcționarii au generat prejudicierea bugetului de stat în proporții considerabile.

De notat că astăzi, 20 de persoane, vizate în peste 40 de cauze penale, urmează să fie aduse la Centrul Național Anticorupție și procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala și învinuirea, iar 7 din ele sunt deja reținute pentru 72 de ore. Acestea sun suspectate de comiterea traficului de influență, cumpărarea de influență, corupere activă și pasivă, iar dacă vor fi găsiți vinovate, riscă până la 10 ani de pușcărie, amenzi penale și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău