Zeci de persoane, inclusiv 9 copii, s-au intoxicat cu monoxid de carbon în luna octombrie
-
06 Noiembrie 20:05
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească anunță că, de la începututul lunii octombrie, au fost înregistrate 36 de cazuri de intoxicare cu monoxid de carbon, dintre care 9 minori au avut nevoie de ajutorul medicilor de pe ambulanță după ce s-au intoxicat.
Potrivit sursei, cele mai multe cazuri de intoxicare au fost înregistrate în centrul țării (22 cazuri, dintre care 12 în mun. Chișinău), la nord 8 cazuri și 6 la sud. După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, echipele AMU au transportat asistat 26 pacienți, dintre care 18 adulți și 8 copii la instituțiile medicale spitalicești din țară pentru tratament corespunzător.
„Intoxicația cu monoxid de carbon (CO) este o urgență medicală gravă care apare atunci când monoxidul de carbon se acumulează în sânge, împiedicând transportul oxigenului către țesuturi și organe. Monoxidul de carbon este un gaz inodor, incolor și insipid, care poate fi produs în urma arderii incomplete a combustibililor precum gazul natural, lemnul, cărbunele sau benzina”, comunică Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
Simptomele intoxicației cu CO sunt cefalee, amețeli, greață, oboseală, durere toracică, confuzie, vedere încețoșată, tahicardie.
Anterior, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a venit cu atenționări despre riscurile pentru sănătate asociate expunerii la monoxidul de carbon și a recomandat populației să respecte măsurile de prevenire a intoxicaților cu acest gaz în sezonul rece, când se utilizează diverse surse de încălzire.