ANSP atenționează cetățenii privind riscurile pentru sănătate asociate expunerii la monoxidul de carbon
-
31 Octombrie 19:35
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează despre riscurile pentru sănătate asociate expunerii la monoxidul de carbon și recomandă populației să respecte măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu acest gaz.
„În sezonul rece, când se utilizează diverse surse de încălzire, crește considerabil probabilitatea de acumulare a monoxidului de carbon în spații închise. Monoxidul de carbon este o amenințare majoră și, în mare parte, subevaluată în rândul populației. Astfel, este esențial să fim conștienți de riscurile asociate expunerii la acest gaz, care poate avea un impact devastator asupra stării de sănătate”, comunică ANSP.
Monoxidul de carbon se absoarbe rapid la nivel pulmonar, după care ajunge în circulația sângelui, unde începe să înlocuiască oxigenul. Acest fenomen duce la:
- scăderea capacității sângelui de a transporta oxigenul;
- crește dificultatea de eliberare a oxigenului la nivel tisular;
- poate provoca asfixiere, care poate fi fatală.
Gravitatea intoxicației depinde de cantitatea de monoxid de carbon (CO) fixată de hemoglobină, aceasta fiind influențată de: concentrația de CO în aer, durata expunerii și volumul de aer inhalat.
Simptome inițiale: cefalee, amețeli, greață și slăbiciune. Aceste simptome sunt ușor de confundat cu cele ale altor afecțiuni și, prin urmare, intoxicațiile ușoare pot fi neobservate.
Intoxicații moderate și severe: expunerea la niveluri mai ridicate de CO poate provoca tulburări de vedere, confuzie, pierderea cunoștinței. Sechelele neurologice permanente sunt o probabilitate pentru persoanele care supraviețuiesc unei intoxicații severe.