Zeci de obiecte explozive, lichidate de geniști în ultimele săptămâni în localitățile din nordul și centrul R. Moldova
-
08 Aprilie 2022 10:12
Geniștii Armatei Naționale au lichidat, în ultimele săptămâni, 32 obiecte explozive și 114 cartușe de diferit calibru în municipiile Chișinău și Bălți, precum și în localitățile din raioanele Anenii Noi, Orhei, Dubăsari, Strășeni, Ialoveni, Sîngerei, Fălești, Ungheni și Hîncești.
Potrivit șefului Serviciului Geniu al Armatei Naționale, locotenent-colonelul Igor Livițchi, în a doua jumătate a lunii martie, echipa Batalionului Geniu „Codru”, condusă de maiorul Alexandru Atroșcenco, a intervenit în satul Cocieri, raionul Dubăsari, unde un localnic a găsit în grădina sa mai multe obiecte explozive. În rezultatul cercetării solului, geniștii militari au identificat o grenadă de mână RKG-3, o grenadă VOG-17, un focos UZRGM și 114 cartușe de diferit calibru. Munițiile, care datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au fost nimicite în condiții de maximă siguranță.
În aceeași perioadă, grupa de geniști din Brigada de infanterie motorizată „Moldova”, condusă de căpitanul Serghei Condrea, a fost solicitată în satul Grigorești, raionul Sîngerei, unde localnicii au depistat în pădurea din apropiere un proiectil de artilerie, calibru 122 mm și o bombă de aruncător, calibru 120 mm.
Aceeași echipă s-a deplasat, la 1 aprilie curent, într-un cartier din municipiul Bălți, pentru a evacua o bombă de aruncător, calibru 82 mm. Muniția a fost descoperită în urma unor săpături pe strada Burebista din oraș și prezenta pericol pentru localnici.
Toate obiectele explozive au fost transportate la Centrul de instruire al Brigăzii „Moldova” pentru a fi distruse.
De la începutul anului până în prezent au fost executate 35 misiuni de deminare, în urma cărora au fost distruse 120 de obiecte explozive de diferite tipuri și 7 999 de cartușe pe întreg teritoriul țării.
Amintim că la 4 aprilie, Ministerul Apărării a lansat o Campanie de informare și sensibilizare a populației privind pericolul munițiilor neexplodate în Republica Moldova cu genericul „Un pas greșit te poate costa viața!”.
Acțiunea are drept scop informarea și sporirea gradului de conștientizare a riscurilor la care se expun cetățenii în cazul descoperirii obiectelor explozive în sol și manipulării necorespunzătoare a acestora, în special în perioada lucrărilor agricole.