Zeci de mii de puieți vor fi plantați în cadrul Campaniei de plantare a arborilor. Ecologiștii spun că nu este suficient

  • 22 Octombrie 2018 13:35
Zeci de mii de puieți vor fi plantați în cadrul Campaniei de plantare a arborilor. Ecologiștii spun că nu este suficient

Peste 140 de mii de puieți vor fi plantați în această săptămână în cadrul Campaniei anuale de plantare a arborilor. În această sâmbătă, angajații instituțiilor sunt îndemnați să participe la campania de înverzire. Grație acestei campanii a crescut suprafața spațiilor împădurite, apreciază ecologiștii, însă deocamdată nu este suficient.

Aproximativ 142 de mii de puieți de stejar, salcâm și sălcioară sunt pregătiți pentru a fi plantați în această sâmbătă în toate localitățile din Republica Moldova. Autoritățile urmează să planteze arbori nu doar de Ziua Națională de Înverzire a plaiului, dar și întreaga toamnă. Directorul Moldsilva, Ion Haralampov.

La acțiunea de plantare ar trebui să participe toate instituțiile publice, toți cetățenii R. Moldova. Pe tot parcursul perioadei de toamnă, planificăm să plantăm 531 hectare de suprafețe cu vegetație forestieră. Noi plantăm de obicei stejari, pe terenurile degradate avem specii precum salcâmul și sălcioara”, a menționat Ion Harlamov.

Reprezentanții Mișcării Ecologiste din Moldova, care au inițiat acum 23 de ani această acțiune de înverzire, spun că au crescut suprafețele împădurite în R. Moldova, însă nu suficient. Ar mai fi nevoie de acțiuni pentru extinderea fondului forestier și a ariilor protejate, îndeamnă președintele Mișcării Ecologiste, Alecu Reniță.

„Dacă în anii 90 fondul forestier național avea o suprafață de 8,8 astăzi această suprafață este de circa 13%. Ținând cont de faptul că avem un teritoriu foarte restrâns, cred că 13% este un rezultat, dar planificam să ajungem ca 20% din teritoriul național să fie împădurit. Acum cred că urmează să punem un accent deosebit pe extinderea fondului forestier cu specii autohtone, punând în primul rând accent pe stejăriș. La fel, trebuie să extindem ariile protejate măcar la 10% din teritoriul național. Trebuie să avem o politică de stat față de perdelele de protecție, astfel încât să le aducem pe malurile tuturor râulețelor, în lanurile agricole și să cuprindă o suprafață nu mai mică de 70-100 de hectare”, a subliniat expertul.

„Un arbore pentru dăinuirea noastră” este principala campanie națională de plantare a arborilor din Republica Moldova și se desfășoară din anul 1995, în ultima sâmbătă a lunii octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău