Zeci de mii de oameni au ieșit la miting (Timpul)

  • 05 Mai 2015 10:03
Zeci de mii de oameni au ieșit la miting (Timpul)

Revista presei din 4 mai 2015

Presa de la Chișinău relatează că "zeci de mii de oameni, nemulțumiți de jafurile din sistemul bancar și abuzurile comise de guvernanți sub paravanul integrării europene, au participat la un protest de amploare" în capitala Republicii Moldova.

Protest în Piața Marii Adunări Naționale! Zeci de mii de oameni au ieșit la miting, titrează Timpul. Ziarul remarcă faptul că zeci de mii de persoane au ieșit la 3 mai pe stradă, la Chișinău, dar și în mari orașe europene ca Paris și Vicenza, pentru a-și exprima nemulțumirea față de actuala putere și au cerut, între altele, demisia șefilor celor mai importante instituții ale statului și "restituirea miliardului furat". Persoane venite din toate raioanele țării au strigat "Victorie!", "Vrem miliardele înapoi!", "Jos mafia de la putere!", la mitingul din centrul capitalei, potrivit aceleiași surse. Mitinguri similare celui de la Chișinău au avut loc în mai multe orașe din Europa.

Timpul reține și reacția Liderilor și reprezentanților  partidelor parlamentare la protestul de ieri  de la Chișinău. Astfel, președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat ca susține mesajele manifestanților și este gata să dea curs unor inițiative propuse de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Nemulțumirile cetățenilor sunt înțelese, iar cei care se fac vinovați trebuie să fie pedepsiți, nu doar prin demitere din funcții, dar și în fața legii, este de părere deputatul liberal-democrat Valeriu Streleț. Deputatul comunist, Artur Reșeticov a declarat că orice persoană are dreptul să-și spună punctul de vedere, doar că toate acțiunile trebuie să fie făcute pașnic. Deputatul democrat, Dumitru Diacov, asusține că guvernarea trebuie să ia în calcul obiecțiile si propunerile care vin din partea protestatarilor, dar publicarea raportului Kroll nu rezolvă nimic, afirmă Diacov.

Și Jurnal.md  scrie că concomitent cu protestul de la Chișinău, mitinguri similare au avut loc în mai multe orașe din Europa: în Franța, Germania, Italia, Spania, Irlanda, Grecia. La Paris, peste o sută de moldoveni rezidenți în Franța s-au adunat în Piața Trocadero. Conaționalii noștri s-au declarat sătui de fărădelegile comise de guvernanții de la Chișinău. Protestatarii au cerut restituirea miliardelor furate de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, demisia conducerii Procuraturii, Comisiei Naționale de Integritate, Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel, Consiliului Concurenței, Serviciului Vamal și reformarea acestor instituții. Totodată, au pledat pentru menținerea cursului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Protestul de la Chișinău față de fărădelegile politicienilor ar putea să se transforme într-o grevă general, presupune Adevărul. „La pușcărie!”, au strigat  miile de oameni adunați în PMAN. „În cel mai scurt timp vom elabora o alternativă pentru a trimite la pușcărie această clasă politică. Vom organiza greve generale, au afirmat organizatorii protestelor.

A început „Maidanul” la Chișinău? - titra ieri o televiziune rusă. Da, a început, ar fi răspunsul correct după Nicolae Negru de la Zirul Național. A început acum o lună, cu ezitări, cu efort, iar ieri a continuat în mod convingător. Peste două săptămâni s-ar putea să se adune mult mai mulți oameni, dar s-ar putea să fie mai puțini, în funcție de reacția guvernanților. Nici la Kiev milionul de protestatari nu s-a adunat în prima zi. Autorul are impresia că liderii Alianței de guvernământ  au pierdut simțul realității și se joacă cu focul. Ei simulează, înșală în mod cinic. Ei nici măcar nu au dat publicității raportul Kroll, deși au promis, întărindu-ne suspiciunea că cineva se teme de acest raport. Cineva care este în putere să anuleze decizia Consiliului Alianței de a desecretiza rezultatele auditului efectuat de compania britanică „Kroll”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău