Zeci de migranți au fost descoperiți într-un tunel clandestin sub frontiera dintre Ungaria și Serbia

  • 29 Noiembrie 2019 19:40
Zeci de migranți au fost descoperiți într-un tunel clandestin sub frontiera dintre Ungaria și Serbia

Poliția din Ungaria a anunțat vineri că a descoperit 44 de migranți într-un tunel clandestin sub frontiera cu Serbia, aparent destinat să evite gardul de sârmă ghimpată ridicat între cele două țări, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Conform unui comunicat al poliției, cele 44 de persoane se aflau în interiorul tunelului artizanal ascuns în plină natură, în apropiere de Asotthalom, comună situată în sudul Ungariei, la granița cu Serbia.

Contactată de AFP, poliția nu a precizat nici naționalitatea persoanelor reținute, nici circumstanțele descoperirii lor. În comunicat se mai menționează că un alt tunel de același tip, gol, a fost descoperit la o distanță de circa 30 de kilometri de primul tunel, în apropiere de satul Csikeria de la graniță.

În timpul valului migrator din 2015, când sute de mii de migranți au tranzitat Ungaria, guvernul suveranist al lui Viktor Orban a ridicat un gard parțial electrificat de-a lungul frontierei cu Serbia și Croația, pentru a împiedica intrările ilegale în țară.

Cele două tuneluri descoperite "au fost săpate manual, nu aveau piloni de sprijin și amenințau viața potențialilor utilizatori", se mai arată în comunicat. Poliția a adăugat că, în cele două cazuri, intrările și ieșirile erau camuflate cu vegetație.

Tunelul unde au fost găsiți migranții are o lungime de 34 de metri, iar celălalt are 21,7 metri lungime și nu a fost folosit, conform aceleiași surse.

Guvernul lui Viktor Orban s-a făcut remarcat din 2015 printr-un discurs ferm împotriva primirii de migranți din afara Europei și printr-o serie de măsuri care au înăsprit politica migratorie a țării.

Gardurile de sârmă ghimpată și măsurile consolidate de supraveghere de la frontierele Ungariei au redus numărul încercărilor de trecere a graniței, dar le-au făcut și mai periculoase.

Budapesta a creat două tabere în apropiere de frontiera sa cu Serbia pentru migranții care vor să ceară azil. Numărul primirilor în aceste zone de tranzit a fost redus la un minimum strict, conform organizațiilor de apărare a drepturilor omului, care denunță de asemenea condițiile de examinare a cererilor de azil.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău