Zeci de instituții de învățământ achită cu greu salariile. Sindicaliștii cer ajutor Guvernului

  • 01 Mai 2019 20:10
Zeci de instituții de învățământ achită cu greu salariile. Sindicaliștii cer ajutor Guvernului

Practic toate universitățile, centrele de excelență și instituțiile de învățământ profesional-tehnic din țară întâmpină greutăți la achitarea salariilor. În acest sens, organizațiile sindicale s-au declarat îngrijorate și au cerut ajutorul Guvernului. Mai exact, acestea trag alarma, menționând că instituțiile de învățământ ar putea să nu facă față plăților din acest an, scrie Agora.

Mai exact, acestea trag alarma, menționând că instituțiile de învățământ ar putea să nu facă față plăților din acest an, scrie Agora.

Provoacă nedumerire unele acțiuni ale Guvernului care au impus instituțiilor educaționale condiții economico-financiare noi care le știrbesc autonomia. S-a adoptat hotărârea prin care instituțiile de învățământ profesional-tehnic au trecut la finanțarea în regim de autogestiune financiar-economică. Nu s-a ținut cont de faptul că învățământul superior încă din anul 2013 activează în regim de autonomie financiară, iar schimbarea din mers a regulilor de finanțare, în timp ce fiecare al doilea student își face studiile cu plata taxei, fără a fi schimbate cuantumul taxei, a diminuat substanțial bugetele instituțiilor”, se arată într-o solicitare a activului sindical. 

Totodată, organizațiile sindicale susțin că instituțiile de învățământ vizate sunt dispuse să facă față plății salariilor doar pentru 6-8 luni ale anului 2019.

„Instituțiile pot asigura salarizarea doar pentru 6-8 luni ale acestui an. Deși instituțiile de învățământ întreprind măsuri concrete în vederea reducerii cheltuielilor salariale, decalajul apărut nu poate fi eliminat în totalitate fără alocarea unor surse financiare din partea Guvernului”, se mai arată în solicitare.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău