Zeci de funcționari importanți la 7 aprilie 2009 conduc astăzi R.Moldova (Revista presei)

  • 07 Aprilie 2017 10:33
Zeci de funcționari importanți la 7 aprilie 2009 conduc astăzi R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 7 aprilie 2017

Oamenii sistemului: Zeci de funcționari importanți la 7 aprilie 2009 conduc astăzi R.Moldova, titrează Ziarul de Gardă. Unii șefi ai comisariatelor de poliție în care au fost torturați tinerii în aprilie 2009 au revenit la șefia acelor subdiviziuni, iar unii dintre politicienii care erau atunci la guvernare au ajuns astăzi să lucreze cot la cot cu cei care erau atunci în opoziție și strigau „Jos Comuniștii”. De fapt, din Guvernul 7 aprilie 2009, ZdG a identificat nu mai puțin de 14 persoane importante care ocupă și astăzi, la opt ani de la acele evenimente, fotolii în vârful administrației publice centrale sau locale, ei fiind asimilați, în mare parte, de două partide: Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Partidul Democrat din Moldova (PDM). Alți doi dintre foștii membri ai Guvernului comunist de acum opt ani au lucrat în ultimii ani la firmele liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.

7 APRILIE 2009: Structurile de forță, conduse ASTĂZI de cei implicați în violențele de acum opt ani.Despre rolul lui Jizdan, Pânzari, Popa și Harunjen scrie Ziarul Național. Publicația remarcă faptul că la opt ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, soldate cu moartea a cel puțin cinci tineri, maltratarea a sute de tineri în comisariatele de poliție, devastarea clădirilor Parlamentului și Președinției, doar patru polițiști au ajuns la închisoare. Între timp, persoanele care au deținut funcții-cheie în instituțiile de forță în anul 2009 și au dat ordine ca tinerii să fie schilodiți în bătaie fie au scăpat de pedepse, fie au plătit amenzi neînsemnate, unele dintre ele fiind chiar avansate în funcție. Totodată, nicio instituție din R. Moldova nu a răspuns până astăzi ce s-a ascuns în spatele violențelor din aprilie 2009, cine au fost artizanii deturnării protestelor pașnice, instigatorii din mulțime etc., chiar dacă a fost creată și o comisie de anchetă în Parlament.

Și Jurnal.md remarcă faptul că o parte dintre judecătorii care au examinat cauzele tinerilor direct în comisariate unde au fost maltratate și judecate de supranumiții „judecători din iad” au fost promovați în funcții. Au fost avansați și unii procurori, care au sem¬nat demer¬suri pri¬vind jude¬ca¬rea și reți¬ne¬rea tine¬ri¬lor pro¬tes¬ta¬tari. Totodată, ministrul de Interne de atunci Gheorghe Papuc și fostul comisar al capitalei Vladimir Botnari au fost achitați. Ultimul a devenit ulterior șef de direcție la întreprinderea Moldtelecom.

Alex Grigorievs, vicepreședinte al Alianței internaționale a ONG-urilor pentru securitate și democrație, este principalul organizator al evenimentelor din aprilie 2009, blogherul rus, Eduard Baghirov, a fost reținut de SIS la 7 aprilie 2009, iar polițiștilor le-au fost retrase armele din dotare. Acestea sunt principalele dezvăluiri făcute de ex-președintele Republicii Moldova, liderul PCRM, Vladimir Voronin, în legătură cu protestele din aprilie 2009. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni emisiunii la TVC 21, scrie agenția IPN. Vladimir Voronin a mai declarat că Eduard Baghirov, blogherul rus, învinuit de Procuratură și judecat de către instanțele moldovenești pentru organizarea evenimentelor din aprilie 2009, ar fi fost reținut de către angajații SIS chiar în ziua de 7 aprilie

Portalul Anticorupție.md anunță că dosarul privind moartea tânărului Valeriu Boboc, ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piața Marii Adunări Naționale, a ajuns la CEDO. Informația a fost confirmată de Valeriu Pleșca, unul dintre avocații familiei victimei. Singura persoană condamnată pentru omorârea lui Valeriu Boboc a fost ex-polițistului Ion Perju. Ion Perju a fost acuzat că i-ar fi aplicat tânărului o lovitură fatală. El a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentința a fost dictată de magistrații Curții de Apel Chișinău și menținută de Curtea Supremă de Justiție după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat. Chiar dacă a fost pronunțată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanța de apel. Fostul polițist a părăsit ședința de judecată înainte de anunțarea verdictului. Acum fostul polițist este căutat de Interpol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
15,43
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:7,6 m/s
Mon
14
Tue
13
Wed
15
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău