Zeci de camioane cu mere moldovenești, blocate la vama Ucraina - Rusia

  • 28 August 2018 10:06
Zeci de camioane cu mere moldovenești, blocate la vama Ucraina - Rusia

Zeci de camioane cu fructe, în special mere, din Republica Moldova destinate pieței din Federația Rusă, au fost oprite de către vameșii ruși. Motivul invocat este faptul că producătorii indicați în documentele de însoțire a mărfii nu figurează în lista companiilor ce pot efectua export în Rusia, scrie Mold-Street. Camioanele sunt blocate la punctul vamal Ekaterinovka (Ucraina) – Krupeț (Rusia) de vineri, 24 august.

Surse din cadrul exportatorilor spun că o situație similară este și la alte puncte de trecere a frontierei în Rusia.

Potrivit directorului Asociației Producătorilor si Exportatorilor Moldova Fruct, Iurie Fală, încă nu este clar ce se întâmplă și respectiv nu poate oferi un comentariu.  În schimb directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, a dat vina pentru cele întîmplate pe producătorii și exportatorii de fructe. Totodată Gheorghe Gaberi a adăugat va convoca o adunare cu toți exportatorii în primele zile ale săptămînii referitor la aceste probleme. 

Menționăm că circa 90% din merele din Moldova sînt exportate în Rusia, iar în acest an se așteaptă o recoltă-record de peste 500 de mii de tone. În aceste condiții, eventualele probleme la export în Rusia ar putea avea efecte grave asupra agricultorilor din Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:2,06 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău