Zece state din nordul Europei își vor intensifica prezența militară în Marea Baltică
-
29 Noiembrie 2023 09:50
Zece țări din nordul Europei membre ale Forței Expediționare Comune (JEF) au decis marți să activeze o "clauză de apărare" care prevede desfășurarea de mijloace militare suplimentare pentru a proteja infrastructura submarină din Marea Baltică, după mai multe incidente, relatează Agerpres.
„Aceasta include capacități maritime și aeriene care vor fi desfășurate în centrul regiunii JEF, constituind o contribuție militară la protecția infrastructurii submarine esențiale”, au indicat miniștrii apărării ai celor zece țări într-un comunicat, la sfârșitul unei reuniuni.
„Este prima dată când o clauză de apărare este activată de către JEF”, au precizat ei, indicând că aceste activități ar urma să înceapă „la începutul lui decembrie”.
JEF este o coaliție de 10 țări condusă de Regatul Unit, din care fac parte Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia și Suedia, asociate în jurul problemelor operaționale de apărare din nordul Europei.
„Este vorba despre supraveghere maritimă, aproximativ douăzeci de nave de război vor fi desfășurate în Marea Baltică, dar și în zone din Atlanticul de Nord pentru a lua în considerare situația de securitate și pentru a proteja mai bine infrastructura submarină crucială”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, la postul național SVT.
El a subliniat că este vorba de a face față „unei situații de securitate foarte gravă în lume și în special în vecinătatea noastră.
„Trebuie să fim capabili să realizăm acest tip de operațiuni pentru a ne apăra infrastructura vitală, dar și pentru a trimite un semnal Rusiei”, a adăugat ministrul suedez.
Țările membre ale JEF au convenit în octombrie să întărească securitatea în Marea Baltică, după ce un gazoduct submarin finlandez a trebuit să fie închis din cauza unei scurgeri cauzate de o intervenție „externă”.
Poliția finlandeză a stabilit în cele din urmă că pagubele au fost cauzate aparent de ancora, găsită la locul incidentului, unei nave comerciale chineze care părăsise ulterior zona.
Dar acest incident a stârnit speculații după exploziile care au avariat în septembrie 2022 cele două conducte de gaz submarine Nord Stream care transportau gaze rusești în Europa de Vest, în mijlocul unui conflict cu Moscova pe fondul războiului din Ucraina.