Zece lucruri mai puțin cunoscute despre bani și schimburi comerciale de-a lungul istoriei
-
17 Decembrie 2017 18:31
Chiar dacă banii reprezintă în ziua de astăzi un mijloc indispensabil pentru derularea tranzacțiilor comerciale, de-a lungul istoriei schimbarea bunurilor pentru bani, numind prin acest termen bancnotele sau monedele, a fost mai degrabă evenimente rare și s-a impus cu greu în viața oamenilor. Vechii romani utilizau sarea pentru a-și plăti diverse datorii, iar cea mai veche fraudă este atestată istoric în urmă cu peste 2.500 de ani.
1. În Evul Mediu era periculos să cari bani asupra ta
În perioada Evului Mediu, cavalerii și nobilii nu purtau bani asupra lor în timpul călătoriilor, din pricina hoților la “drumul mare”. Totuși, ei purtau pe deget un inel cu ajutorul căruia aplicau un sigiliu unic pe toate documentele care dovedeau înțelegerile făcute. Ulterior, toți creditorii lui se prezentau la reședința sa cu documentele astfel “ștampilate“ pentru a încasa banii cuveniți.
2. Ce au în comun porcii și banii?
Există o explicație pentru care pușculițele folosite de copii pentru a păstra banii au forma unor purceluși. Denumirea pușculițelor vine din limba engleză veche, iar termenul de “pygg“ desemna un vas de lut, de culoare portocalie, utilizat de oameni pentru a-și depozita banii. De-a lungul timpului, forma pușculițelor a fost îmbunătățită, ajungând să arate din ce în ce mai mult cu forma unui purceluș.
3. Aparatele automate pentru numărat bani
Aparatele automate pentru numărat bani au o viteză considerabilă. Spre exemplu, un aparat pentru numărat monede poate inventaria aproape 2.500 de monede pe minut, în timp ce un aparat pentru numărat bancnote poate număra peste 100 de exemplare în cinci secunde. Mai mult, acestea pot diferenția bancnotele de o valoare diferită și pot identifica bancnotele false într-un teanc de bancnote valabile.
4. De unde vine termenul de faliment?
Cuvântul faliment provine din expresia italiană “bancă ruptă“. În anii în care sistemul bancar nu era aproape deloc organizat, oamenii aveau, totuși, nevoi financiare. Pentru a face rost de diverse sume de bani pentru perioade mai scurte sau mai lungi, ei făceau tranzacții pe băncile din piața centrală. Cu timpul, oamenii care aveau suficienți bani pentru a-i oferi cu împrumut, se așezau mereu în același loc, pentru a fi mai ușor de recunoscut de către cei care doreau să se împrumute. Atunci când ei își înșelau partenerii de afaceri, își găseau banca ruptă, astfel încât nu puteau ocupa un alt loc în piață.
5. Cea mai veche fraudă din istorie
Cea mai veche atestare istorică a unei fraude datează din anul 540 înaintea erei noastre, atunci când Polycrates, conducătorul insulei grecești Samos, a folosit monede din aur contrafăcut pentru a-și plăti o datorie către Sparta.
6. Cea mai mare deperciere din istorie
Cea mai mare criză financiară din istorie s-a produs în Statele Unite ale Americii și a durat doi ani (1930-1932) și a fost factorul care a declanșat Marea Depresiune în întreaga lume. O mie de dolari investiți în septembrie 1929 mai valorau doar 108 dolari în iulie 1932.
7. Acum două mii de ani, sarea era monedă forte
Vechii romani foloseau sarea drept monedă de schimb pentru tranzacțiile economice pe care le derulau. Mai mult, chiar și cuvântul salariu provine din latinescul “sal“, care înseamnă chiar sare.
8. Cine nu a jucat Monopoly?
Există mai mulți bani tipăriți pentru celebrul joc de societate Monopoly în fiecare an decât masa monetară tipărită de toate băncile centrale din lume.
9. Cea mai mare inflație din lume
Țara cu cea mai mare inflație din lume este Zimbabwe, acolo unde 100 de mii de miliarde de dolari din Zimbabwe pot fi cumpărați cu 35 dolari americani. Pentru aceeași sumă "astronomică", banca din Zimbabwe oferă echivalentul a 40 cenți americani.
10. China a utilizat pentru prima dată bancnotele
Prima țară din lume care a utilizat bancnote pentru tranzacțiile derulate pe teritoriul său a fost China în secolul 10 din era noastră. Bancnotele erau denumite de chinezi bani zburători, datorită ușurinței cu care îi puteai pierde atunci când vântul sufla cu putere. Cu toate acestea, sistemul nu a funcționat pentru o perioadă prea lungă de timp, astfel că prima țară care a utilizat bancnotele într-un mod constant a fost Franța, iar acest lucru s-a întâmplat abia în secolul 18.
Sursa: avocatnet.ro