ZDG | Vizitele lui Dodon în Rusia și a lui Candu în SUA nu sunt vizite oficiale, ele sunt, sută la sută, târguri preelectorale (Revista presei)
-
07 Decembrie 2018 10:05
Revista presei - 7 decembrie.
Comentând datele Barometrului Opiniei Publice, editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național reține că peste 53 la sută din respondenți au declarat că nu au încredere în niciun lider politic. Dezamăgirea majorității cetățenilor nu-i ocolește pe liderii proeuropeni, popularitatea lor e în scădere și acest proces nu poate să nu se reflecte în atitudinea față de partidele de opoziție, în intențiile de vot, scrie autorul. Probabilitatea ca o parte din indeciși să voteze opoziția e mai mare, dar nu trebuie scos din cărți nici PD, care ține în mână factorul administrativ. Și dacă pe stânga, sau mai precis – pe partea pro estică, există șanse ca majoritatea voturilor să fie câștigată de o singură formațiune politică, pe partea dreaptă, proeuropeană, lucrul acesta nu mai pare posibil. De aceea, opoziția proeuropeană trebuie să ia în calcul o posibilă coaliție cu PD, scrie autorul. O cedare a guvernării socialiștilor și „independenților” ar fi sinucigașă pentru PPDA-PAS și Maia Sandu, scrie Ziarul Național.
Dodon la Est, Candu la Vest, titrează Ziarul de Gardă, referindu-se la deplasările unuia în Federația Rusă și altuia în SUA. Deși sunt două vizite, pe adrese diferite, cu două agende, la prima vedere, diferite, interesele celor doi invitați pentru aceste vizite sunt, de fapt aceleași: fiecare dintre ei încearcă să exploateze relația cu Moscova sau cu Washingtonul și să facă impresia unor parteneri viabili în Vest sau Est, în preajma unui maraton electoral, deloc simplu, foarte confuz și plin de riscuri. Sunt estici socialiștii? Sunt vestici cei din PD? – se întreabă autorul. Și răspunde: Nu. Sunt speculanți. Vizitele lui Dodon în Rusia și a lui Candu în SUA nu sunt vizite oficiale, ele sunt, sută la sută, târguri preelectorale. Politice și, deci, foarte riscante. Dodon știe că nu are altă miză electorală pentru 2019 decât Putin și forțele controlate de Putin în R. Moldova sau simpatizante politicii imperiale a lui Putin în spațiul ex-sovietic. Respins și ignorat de Europa, Plahotniuc caută să cumpere acum America.
Timpul publică un interviu cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin, în care diplomatul a subliniat că Rusia a comis un act direct de agresiune militară împotriva Forțelor Maritime Militare ale Ucrainei. El susține că Rusia a redislocat de-a lungul graniței cu Ucraina sute de avioane militare, elicoptere, tancuri, alte tipuri de armament. Sunt aduse în stare de alertă două corpuri de armată în Lugansk și Donețk. Diplomatul mai atenționează că Ucraina, Moldova și Georgia trebuie să fie vigilente și să acționeze la unison, „căci avem probleme comune și același scop de dezvoltare a societății. Și trei voci sunt mai puternice decât una singură”, spune ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatișin.
Într-un articol pe portalul Deschide.md, expertul Iulian Chifu atenționează asupra „relansării cursei înarmărilor și a perspectivei războiului nuclear! O revenire la condițiile Războiului Rece, în plină escaladare, pe baza regulii Distrugerii Reciproce Asigurate. Iar întreaga responsabilitate pentru un asemenea curs revine Rusiei, pe umerii căreia stă alegerea de a face schimbările necesare și de a reveni în cadrul Tratatului forțelor nucleare cu rază medie în Europa.