ZDG: Filat va putea ocupa funcții publice și își păstrează distincția de stat supremă. Instanța a anulat pedepsele complementare (Revista presei)

  • 04 Decembrie 2019 09:22
ZDG: Filat va putea ocupa funcții publice și își păstrează distincția de stat supremă. Instanța a anulat pedepsele complementare (Revista presei)

Ex-premierul Vlad Filat a fost eliberat din închisoare. A stat închis 4 ani și 48 de zile, scrie Mold-street. Publicația notează că Vlad Filat e primul oficial care a deținut o asemenea funcție, condamnat la închisoare. Vlad Filat îl declara responsabil de condamnare pe fostul său coleg de guvernare, Vlad Plahotniuc.

„Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare”,  titrează Ziarul Național care o citează pe Maia Sandu. „Dodon este cel care controlează judecătorii și protejează corupții. El știe de cine să se teamă și face totul ca să-și discrediteze oponenții. Dar, oricum, este o caricatură în comparație cu Plahotniuc, de care s-a temut și de care a scăpat doar datorită blocului ACUM. Îi va veni și lui timpul cât de curând”, a conchis fostul premier.

Dodon se declară „surprins” de eliberarea lui Filat, mai scrie Ziarul Național. Potrivit lui Dodon, fostul Guvern s-ar face responsabil de eliberarea lui Vlad Filat. Șeful statului anunță că a solicitat deja informații cu privire la acest fapt de la Ministerul Justiției. La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a declarat în această seară că eliberarea lui Vlad Filat ar fi fost posibilă datorită demersului șefului intermar al Peitenciarului nr.13.

Presa reține și reacția lui Renato Usatîi privind eliberarea lui Filat: Dacă aș întreba acum cine e gata să stea 4 ani după gratii pentru 25 de milioane de euro - se va face o coadă de doritori de la primăria Bălți până la vama Otaci, a comentat politicianul. Referitor la faptul că Dodon o acuză pe Maia Sandu că ar fi contribuit la ieșirea lui Vlad Filat din Penitenciarul 13, Renato Usatîi spune că Maia Sandu nu poate să scoată pe cineva din închisoare, ea nici măcar să ducă pe cineva acolo nu a putut, a comentat acesta, citat de News.in.

Ziarul de Gardă informează că Filat va putea ocupa funcții publice și își păstrează distincția de stat supremă. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a dispus marți, 3 decembrie, eliberarea ex-premierului Vlad Filat din închisoare, a anulat pedepsele complementare – interdicția de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani și retragerea Ordinului Republicii.

Aceeași publicație relevă și cine este judecătorul care a dispus eliberarea lui Filat din închisoare. Încheierea prin care ex-premierul Vlad Filat a fost eliberat din detenție a fost pronunțată de către judecătorul Victor Rațoi de la Judecătoria Chișinău, care, la 18 octombrie 2015, a aplicat mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PLDM.

Cotidianul.md a încercat să afle ce poate însemna pentru politica moldovenească punerea în libertate a fostului lider PLDM. Analistul politic Anatol Țăranu este de părerea că Vlad Filat nu are perspective politice în Republica Moldova. „Problema e de altă natură – că eliberarea condiționată a lui Vlad Filat păstrează sentința aplicată, iar sentința a fost dată în cadrul unui proces trucat, nedrept, a unui proces consumat în condiții de secretomanie, când publicul larg n-a fost informat despre amănuntele acestui dosar cu ecou extraordinar în societatea moldovenească, fiind vorba despre furtul miliardului. Din acest punct de vedere justiția moldovenească are o mare restanță. Eliberarea lui Vlad Filat defel nu înseamnă că justiția moldovenească e pe cale dreaptă”, spune Anatol Țăranu.

Analistul politic Ion Tăbârță spune că trebuie să facem distincție dintre aspectul juridic și cel politic”. „Pe cel juridic, toate controversele legate de dosarul lui, aici trebuie să ni se dea un răspuns. A greșit sau nu, cei care au fabricat sau au dat dovadă de justiție selectivă și au interpretat probele așa cum au vrut, trebuie trași la răspundere”, consideră Ion Tăbârță. „Care e substratul politic la moment, e dificil de spus. Se va încerca de a pune eliberarea pe seama opoziției din blocul ACUM… Nu e exclus să aibă ambiții politice, însă îi va fi greu să revină în prim-plan și să aibă aceeași greutate pe care a avut-o, fiindcă imaginea a avut mult de suferit”, spune Ion Tăbârță pentru Cotidianul.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău