ZdG: Domnica Manole cere revizuirea hotărârii prin care Țurcan a fost ales președinte al CC (Revista presei)

  • 20 August 2019 09:24
ZdG: Domnica Manole cere revizuirea hotărârii prin care Țurcan a fost ales președinte al CC (Revista presei)

Domnica Manole cere revizuirea hotărârii prin care Țurcan a fost ales președinte al CC, titrează Ziarul de Gardă. În dimineața zilei de marți, 20 august, judecătoarea Domnica Manole a depus o cerere prin care solicită revizuire hotărârilor de ieri privind alegerea lui Vladimir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale și a Liubei Șova drept persoană care va exercita atribuțiile lui Țurcan în absența acestuia. Domnica Manole argumentează solicitarea prin faptul că ulterior procedurii de adoptare a hotărârii „au devenit cunoscute parțial rezultatele manifestării votului secret la alegerea președintelui CC”, existând „suspiciunea rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate”.

Judecătoarea de la Curtea Constituțională (CCM) Liuba Șova declară că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul de ieri este rezultatul unei decizii luate din timp. Declarația a fost făcută la TV8. Judecătoarea a spus că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

TV8 dă și reacția președintelui Curții Constituționale (CCM), Vladimir Țurcan, care a comentat declarațiile făcute de colega sa. „Este o reacție bolnăvicioasă la faptul că ea nu a fost susținută”, a declarat Vladimir Țurcan.

În opinia Cotidianului, moartea lui Iurie Luncașu, alegerea lui Țurcan în fruntea Curții Constituționale și vânzarea Aeroportului Chișinău de către Shor unui britanic aproape falit, cu sânge albastru și cu foarte multe legături suspecte, ar fi  principalele subiecte acestui început de săptămână.

Comentând vânzarea Aeroportului, autorul opinează că „un bun care, odată reîntors statului, ar fi putut repara ilegalitățile comise la acel proces de concesionare și ar fi atenuat un pic din pierderile cauzate statului de către Shor prin jaful din sistemul bancar, în condițiile în care Aeroportul produce astăzi anual un profit de cel puțin 30 de milioane de euro”.

Cotidianul comentează pe larg cazul Luncașu, pentru că, chiar dacă numele său nu spune prea multe, a fost o figură extrem de importantă în Republica Moldova și a avut un rol deloc de neglijat în tot ce s-a întâmplat în acest stat în ultimii 20 de ani. Potrivit publicației, el este cel care a avut o contribuție decisivă în creșterea fulminantă a lui Vlad Plahotniuc. Iurie Luncașu a fost unul dintre primii milionari importanți din Republica Moldova și a fost unul dintre protejații lui Vladimir Voronin, averea sa crescând exponențial în timpul regimului comunist. Potrivit surselor autorului, Luncașu a jucat un rol decisiv în două situații în care Plahotniuc se afla în mare criză. Prima dată în primăvara lui 2013, când l-a convins pe Voronin să renunțe la înțelegerea cu Filat în urma crizei provocate de cazul „Pădurea Domnească”.

Iar a doua oară în 2015, când s-a implicat în procesul de convingere a comuniștilor transfugi ajunși la PD. În acest caz este nevoie de lumină. Iar noua guvernare, cea care a promis o Procuratură reformată, liberă, independentă este obligată să vină cu informații veridice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău