ZDG | „Chișinău Arena” – proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din reparația drumurilor” (Revista presei)

  • 22 Martie 2018 09:55
ZDG | „Chișinău Arena” – proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din reparația drumurilor” (Revista presei)

Revista presei naționale din 22 martie.

Portalul Tribuna relatează de la masa rotundă organizată de Mișcarea Civică Europeană cu partidele proeuropene de opoziție și reprezentanți ai societăți civile pentru a discuta despre identificarea unui candidat unic proeuropean la alegerile Primarului municipiului Chișinău. Inițiatorii discuțiilor își doresc să stimuleze acest proces de unificare a tuturor partidelor pro-europene și au subliniat că pe lângă problema de administrare a orașului, ne confruntăm și cu alte problemele majore – geopolitică și oligarhică. Aceste alegeri sunt un proiect pilot pentru alegerile parlamentare, au subliniat membrii Mișcării Civice Europene, formată din deputați ai Primului Parlament.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă, aflați detalii despre „Chișinău Arena” – proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din reparația drumurilor”, titrează publicația.

Tot în această ediție aflați cum  zeci de familii au rămas fără bani și fără locuințe din cauza unor proiecte imobiliare ratate.

În Ziarul de Gardă mai găsim un interviu cu Ambasadorul Canadei Kevin Hamilton,  care subliniază că în țara sa „democrația nu este doar ceea ce se întâmplă la fiecare 4-5 ani la urnele de vot, ci este un proces zilnic”.

Pliante antiunioniste, distribuite de o organizație autointitulată „Urmașii lui Ștefan”, al subiect din Ziarul de Gardă de astăzi.

În ajunul sărbătorii de la 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România, ziarul Timpul scrie despre fățărnicia moldovenilor, care sunt „români” doar când au nevoie de pașapoartele românești, doar ca să ajungă în Europa sau ca să își dea copiii la studii în România. Publicația scrie că în aproape 30 de ani de independență „încă ne temem să spunem cine suntem tocmai din cauza ipocriților, care nu se sfiesc să profite de orice poate oferi România, dar care, prin acțiunile lor, sunt împotriva românilor. Dacă oamenii ar avea cel puțin verticalitate, lucrurile s-ar limpezi mai ușor. Pe 25 martie vom avea ocazia să ne uităm în jur și să înțelegem cine luptă pentru popor și cine servește interesele Moscovei de a ne ține aici ca zonă de tampon între Europa și Rusia. Pentru că acesta este motivul pentru care nu ni se permite unirea cu România, direct sau prin Uniunea Europeană”, citim în Timpul.

Campania dezlănțuită de ciracii lui Igor Dodon împotriva manifestărilor de marcare a Centenarului, care se vor desfășura la Chișinău între 25-27 martie, nu are ca obiect doar demonizarea curentului unionist ca atare, ci și încercarea de a marca în meciul propagandistic pe care Rusia îl desfășoară nestingherită împotriva R. Moldova, citim într-un editorial pe portalul Deschide.md. Orașul a fost împânzit deja de panouri semnate de Dodon: unionism ne proideot! Miza mobilizării electoratului pro-rus este evidentă. Dar repetarea stridentă a marotelor despre „statalitate”, „neutralitate”, „apărarea sfintei moldovenimi” ar putea avea efectul contrar strategiei politice a lui Dodon și anume: caricaturizarea și vidarea completă a noțiunilor în cauză”, scrie publicația.

În Jurnal de Chișinău, Mircea V. Ciobanu scrie despre o „Reunire ca necesitate calmă. Dacă ne amintim de prima Unire politică, cea din 1859, unul dintre obstacolele esențiale era vama. Înainte de a deveni o țară comună, a existat o mică piață comună românească, anticipând într-un anume sens modelul Uniunii Europene. Dacă economia noastră (unitățile economice, nu ministerul cu această etichetă în frunte) vrea să intre într-o piață europeană, or acolo se află România, atunci procesul e inevitabil. Dacă instituțiile sociale, culturale, educaționale câștigă prin asocierea cu domeniile românești similare, atunci împotrivirea la actul unirii e stupidă. Poate că singurii care ar regreta ar fi partidele politice și funcționarii”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău