ZdG | Alina Radu: „Anticipatele ar putea fi deturnate de corupți, dar ar putea fi câștigate de cetățeni. Lupta dintre penali și popor e mai grea ca oricând” (Revista presei)

  • 09 Iunie 2021 10:06
ZdG | Alina Radu: „Anticipatele ar putea fi deturnate de corupți, dar ar putea fi câștigate de cetățeni. Lupta dintre penali și popor e mai grea ca oricând” (Revista presei)

Revista presei - 9 iunie 2021.

Unii se tem de o Republica Moldova europeană, care există, este foarte puternică și s-a văzut asta la alegerile prezidențiale. S-ar putea ca Moldova europeană să fie majoritară în momentul acesta”, este de părere Sorin Ioniță, expert în politici publice de la ExpertForum România, la TVR Moldova. El a criticat decizia autorității electorale referitoare la secțiile de votare din străinătate. „Ai țara de acasă, cu problemele ei, cu fracturile ei sociale și ai țara din Vest, moldovenii activi care s-au occidentalizat. (...) Dar dacă Moldova europeană nu este prezentă fizic acasă și ai tot felul de metode administrative ca să faci obstrucție pe vot și ea nu se va putea exprima, asta va crea tot felul de frustrări. Eu cred că oamenii ăștia se joacă cu focul într-un mod iresponsabil, încercând să oprească sute de mii de voturi din Vest”, a spus Sorin Ioniță.

Președintele Comisei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, susține că ar fi fost amenințat de un membru al Comisiei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TV8. Dorin Cimil a declarat că un membru al CEC l-ar fi amenințat cu răfuiala fizică, dar a ezitat să ofere un nume, motivând că poliția investighează cazul. TV8 amintește că, în cadrul ședinței de ieri a CEC, în timp ce era discutat subiectul privind majorarea numărului secțiilor de vot din afara țării, Dorin Cimil a solicitat să fie deconectat microfonul lui Sergiu Gurduza pentru „declarații populiste”, după ce membrul CEC a menționat că suplimentarea cu încă șase secții de vot în diaspora „nu a fost un consens, ci o soluție cât de cât, pentru a spăla murdăria pe care a făcut-o conducerea CEC”.

Anticipatele ar putea fi deturnate de corupți, dar ar putea fi câștigate de cetățeni. Lupta dintre penali și popor e mai grea ca oricând”, scrie jurnalista Alina Radu, într-un editorial în Ziarul de Gardă. Ea revine la subiectul privind planul de redresare economică al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro pentru următorii 3 ani. „Da, în statul în care un grup oligarhic a furat miliardul, punând contul de plată pentru acoperirea găurii bugetare pe seama cetățenilor, Comisia Europeană a decis să ofere aproape un miliard pentru redresarea condițiilor de sărăcie. Cum reacționează R. Moldova în acest context? Răspunsul e usturător: șmecherii cred că pot primi acești bani protejând corupția. În timp ce toți partenerii internaționali așteaptă semnale ferme din partea Procuraturii Generale și a sistemului judiciar privind anchetarea, condamnarea și pedepsirea corupților, la Chișinău în aceste zile sistemul a ieșit în față cu 2 acțiuni: pe de o parte, procurorii solicită achitarea definitivă a controversatului bancher și politician, ex-parlamentar Platon, pe de alta, sistemul judiciar l-a demis pe judecătorul Cotea, care a îndrăznit cu câteva luni în urmă să vorbească cu reporterul ZdG despre caracatița corupției din justiție”, notează editorialista.

La același subiect, dar din alt punct de vedere, se referă comentatorul politic, Nicolae Negru, în editorialul său pentru Ziarul Național, întitulat „Oferta Bruxelles-ului și tăcerea Moscovei”. „Gestul generos al UE, de săptămâna trecută, planul de 600 de milioane de euro pentru redresarea economică a Republicii Moldova, ne determină să întoarcem mașinal capul spre est, în direcția Rusiei: cum va răspunde ea acestei provocări ca să nu cedeze în competiția geopolitică pentru sufletele cetățenilor moldoveni și, în ultimă instanță, pentru o putere loială la Chișinău? Bruxelles a venit cu o ofertă clară pentru alegătorii noștri, ei având de ales între partidele prooccidentale și proestice, dacă vor să obțină acești bani. Moscova tace de data aceasta. Deși mai lansează din când în când reproșuri la adresa SUA și UE, acuzându-le de imixtiune în procesul electoral din Republica Moldova, ea nu pare interesată prea tare de scorul PSRM și PCRM, care au preluat mesajul antioccidental, angajându-se să nu „dea țara pe mâna străinilor”. (…) Dacă până la finele campaniei electorale atitudinea lui Putin nu se va schimba, înseamnă că lui Dodon i se caută înlocuitor”, consideră autorul.

Președinta Maia Sandu a anunțat că pregătește o nouă lege de confiscare a averii, pe care o va propune următorului Parlament, ales în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie, transmite jurnal.md. „Una dintre primele legi pe care le voi propune următorului Parlament, și pentru asta avem nevoie de oameni cinstiți, va fi privind confiscarea averii. Noi avem astăzi o lege, dar care nu funcționează. Știți ce se întâmplă astăzi? ANI, care e departe de a fi și ea ideală, trebuie să demonstreze că un judecător sau ministru sau deputat nu a avut venit legal ca să aibă o astfel de avere. Ceea ce vreau eu să propun e ca nu ANI să facă asta, ci fiecare om în parte să vină cu dovada. Asta va fi mult mai ușor”, a menționat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău