ZDG a aflat cine ar fi coordonatorul care a trimis o indicație într-un grup greșit pe Viber. Este vorba despre un apropiat al lui Plahotniuc (Revista presei )

  • 24 Februarie 09:51
ZDG a aflat cine ar fi coordonatorul care a trimis o indicație într-un grup greșit pe Viber. Este vorba despre un apropiat al lui Plahotniuc (Revista presei )

Revista presei din 24 Februarie 2020

Un preşedinte care aleargă şefii de stat pe culoare pentru poze, Igor Dodon: trei gafe succesive şi o falsă dilemă”, titrează Adevărul un editorial semnat de analistul de la București, Iulian Chifu. ”Mai întâi, e vorba despre cedările unilaterale, pro-ruse şi pro-separatiste, ale Chişinăului în chestiunea conflictului din Transnistria. (…) A doua greşeală fundamentală a fost preluarea Ungariei ca model şi punct de sprijin în relaţiile cu Uniunea Europeană. Stat membru al UE, Ungaria are probleme majore în relaţiile cu Bruxellesul prin prisma iliberalismului lui Orban, a apropierii sale nesănătoase cu Vladimir Putin şi a abordărilor sale profund neeuropene în privinţa migraţiei şi a multiplelor elemente ale statului de drept, a discriminării, libertăţii presei şi a liberei circulaţii. De altfel, Fidesz şi Viktor Orban sunt suspendaţi din PPE pe acest motiv, fiind pe punctul de a fi daţi afară din familia politică a popularilor, conservatorilor şi creştin-democraţilor. E o variantă foarte proastă pentru Bruxelles să te însoţeşti cu asemenea exponenţi europeni. În fine, în al treilea rând, Republica Moldova a greşit fundamental îmbrăţişând asumat falsul din modelul „european“, „francez“ al Europei de la Lisabona la Vladivostok. Emmanuel Macron deja a părăsit poziţia sa anti-americană şi pe cea anti-NATO în ultima vreme, revizuindu-şi şi abordarea despre moartea cerebrală a NATO (…) Tirada Europa de la Lisabona la Vladivostok este o formula profund anti-americană, datează din perioada gaullistă, este o reflecţie a eurasianismului unor europeni care nu s-a reflectat niciodată în documentele europene şi nu mai e îmbrăţişată nici măcar de Franţa lui Macron: ea presupune alungarea SUA din Europa, e profund anti-americană şi pro-rusă, iar formula ar rupe Europa în două dacă vreodată s-ar discuta serios, fiind respinsă de toate statele Europei Centrale şi de Est”, explică Iulian Chifu.

Socialiştii recurg la un experiment meticulos. Delimitarea integrării europene de identitatea sa geopolitică”, notează TVR Moldova, cu referire la un comentariu al politologului Dionis Cenușă. Potrivit lui, forțele pro-ruse desfășoară asemenea scenarii în Republica Moldova, astfel încât ”relaţiile contractuale cu UE se vor respectate, dar descărcate de simbolism şi supuse unei abordări preponderent tehnice”. Pe lângă dorinţa de a nu indispune partenerii săi naturali de la Moscova, preşedintele Igor Dodon pune accentul pe integrare europeană tehnică şi nu pe una geopolitică. Prin aceasta s-ar subînţelege apropiere de standardele europene, cu bani preferabil europeni, dar nu pentru aderarea ulterioară la UE, consideră politologul. Din acest considerent, opinează Dionis Cenuşa, anularea Acordului de Asociere dispare ca necesitate, iar valorificarea acestuia poate deveni chiar benefică - pentru necesităţi pur tehnice şi de imagine.

Portalul Tribuna a elaborat posibile scenarii privind viitoarele evoluții pe scena politică de la Chișinău. „Nu este exclus că, după expirarea a 100 de zile de activitate a Guvernului Chicu, președintele va realiza promisiunea sa privind înlocuirea în funcții a unor miniștri, cu scopul de a spori eficiența Executivului”, se arată în material. Un alt scenariu vizează constituirea unei coaliții oficiale PSRM-PDM. „PDM a acordat până acum necondiționat suport Guvernului Chicu, dar, în ultimul timp, neoficial se vorbește că și-ar dori o coaliție oficială cu PSRM”, scrie sursa citată.

Despre ”Cum o indicație trimisă într-un grup greșit de pe Viber a dus la deconspirarea coordonatorului unui „grup de comentatori”, scrie Ziarul de Gardă. ”În spațiul public a ajuns un mesaj „secret”, care nu ar fi trebuit să apară sub această formă în atenția publicului. Mesajul cu pricina, făcut public de jurnalistul Dumitru Ciorici pe canalul său de Telegram, conține o serie de indicații din partea unui „coordonator” pentru „ un grup de comentatori”, cu scopul de a da anumite calificative noului grup parlamentar „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu. Mesajul este publicat de un oarecare Zharathustra, iar Ziarul de Gardă a reușit să identifice că sub acest nume s-ar ascunde Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc și fost director de știri la Publika. Acesta a refuzat să comenteze situația dată.

TV8 publică relatările unei femei din Republica Moldova stabilită în orașul Piacenza din Italia, care  a povestit că în zonă este mare panică printre localnici, aceștia purtând mască pentru a nu se infecta de noul coronavirus. Aceasta mai spune că în regiune practic toate magazinele au fost închise, elevii au fost trimiși în vacanță forțată până pe data de 8 martie, iar rafturile magazinelor sunt aproape goale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
5 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:30 %
Vint:6,2 m/s
Wed
3 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
10 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău