ZDG a aflat cine ar fi coordonatorul care a trimis o indicație într-un grup greșit pe Viber. Este vorba despre un apropiat al lui Plahotniuc (Revista presei )

  • 24 Februarie 2020 09:51
ZDG a aflat cine ar fi coordonatorul care a trimis o indicație într-un grup greșit pe Viber. Este vorba despre un apropiat al lui Plahotniuc (Revista presei )

Revista presei din 24 Februarie 2020

Un președinte care aleargă șefii de stat pe culoare pentru poze, Igor Dodon: trei gafe succesive și o falsă dilemă”, titrează Adevărul un editorial semnat de analistul de la București, Iulian Chifu. ”Mai întâi, e vorba despre cedările unilaterale, pro-ruse și pro-separatiste, ale Chișinăului în chestiunea conflictului din Transnistria. (…) A doua greșeală fundamentală a fost preluarea Ungariei ca model și punct de sprijin în relațiile cu Uniunea Europeană. Stat membru al UE, Ungaria are probleme majore în relațiile cu Bruxellesul prin prisma iliberalismului lui Orban, a apropierii sale nesănătoase cu Vladimir Putin și a abordărilor sale profund neeuropene în privința migrației și a multiplelor elemente ale statului de drept, a discriminării, libertății presei și a liberei circulații. De altfel, Fidesz și Viktor Orban sunt suspendați din PPE pe acest motiv, fiind pe punctul de a fi dați afară din familia politică a popularilor, conservatorilor și creștin-democraților. E o variantă foarte proastă pentru Bruxelles să te însoțești cu asemenea exponenți europeni. În fine, în al treilea rând, Republica Moldova a greșit fundamental îmbrățișând asumat falsul din modelul „european“, „francez“ al Europei de la Lisabona la Vladivostok. Emmanuel Macron deja a părăsit poziția sa anti-americană și pe cea anti-NATO în ultima vreme, revizuindu-și și abordarea despre moartea cerebrală a NATO (…) Tirada Europa de la Lisabona la Vladivostok este o formula profund anti-americană, datează din perioada gaullistă, este o reflecție a eurasianismului unor europeni care nu s-a reflectat niciodată în documentele europene și nu mai e îmbrățișată nici măcar de Franța lui Macron: ea presupune alungarea SUA din Europa, e profund anti-americană și pro-rusă, iar formula ar rupe Europa în două dacă vreodată s-ar discuta serios, fiind respinsă de toate statele Europei Centrale și de Est”, explică Iulian Chifu.

Socialiștii recurg la un experiment meticulos. Delimitarea integrării europene de identitatea sa geopolitică”, notează TVR Moldova, cu referire la un comentariu al politologului Dionis Cenușă. Potrivit lui, forțele pro-ruse desfășoară asemenea scenarii în Republica Moldova, astfel încât ”relațiile contractuale cu UE se vor respectate, dar descărcate de simbolism și supuse unei abordări preponderent tehnice”. Pe lângă dorința de a nu indispune partenerii săi naturali de la Moscova, președintele Igor Dodon pune accentul pe integrare europeană tehnică și nu pe una geopolitică. Prin aceasta s-ar subînțelege apropiere de standardele europene, cu bani preferabil europeni, dar nu pentru aderarea ulterioară la UE, consideră politologul. Din acest considerent, opinează Dionis Cenușa, anularea Acordului de Asociere dispare ca necesitate, iar valorificarea acestuia poate deveni chiar benefică - pentru necesități pur tehnice și de imagine.

Portalul Tribuna a elaborat posibile scenarii privind viitoarele evoluții pe scena politică de la Chișinău. „Nu este exclus că, după expirarea a 100 de zile de activitate a Guvernului Chicu, președintele va realiza promisiunea sa privind înlocuirea în funcții a unor miniștri, cu scopul de a spori eficiența Executivului”, se arată în material. Un alt scenariu vizează constituirea unei coaliții oficiale PSRM-PDM. „PDM a acordat până acum necondiționat suport Guvernului Chicu, dar, în ultimul timp, neoficial se vorbește că și-ar dori o coaliție oficială cu PSRM”, scrie sursa citată.

Despre ”Cum o indicație trimisă într-un grup greșit de pe Viber a dus la deconspirarea coordonatorului unui „grup de comentatori”, scrie Ziarul de Gardă. ”În spațiul public a ajuns un mesaj „secret”, care nu ar fi trebuit să apară sub această formă în atenția publicului. Mesajul cu pricina, făcut public de jurnalistul Dumitru Ciorici pe canalul său de Telegram, conține o serie de indicații din partea unui „coordonator” pentru „ un grup de comentatori”, cu scopul de a da anumite calificative noului grup parlamentar „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu. Mesajul este publicat de un oarecare Zharathustra, iar Ziarul de Gardă a reușit să identifice că sub acest nume s-ar ascunde Oleg Cristal, fost consilier al lui Vladimir Plahotniuc și fost director de știri la Publika. Acesta a refuzat să comenteze situația dată.

TV8 publică relatările unei femei din Republica Moldova stabilită în orașul Piacenza din Italia, care  a povestit că în zonă este mare panică printre localnici, aceștia purtând mască pentru a nu se infecta de noul coronavirus. Aceasta mai spune că în regiune practic toate magazinele au fost închise, elevii au fost trimiși în vacanță forțată până pe data de 8 martie, iar rafturile magazinelor sunt aproape goale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău