Zăpada din fața blocului, motiv de gâlceavă între Primărie și asociațiile de locatari

  • 22 Ianuarie 2019 16:21
Zăpada din fața blocului, motiv de gâlceavă între Primărie și asociațiile de locatari

Reprezentanții asociației patronale „Asociațiile de Coproprietari în Condominiu” acuză autoritățile municipale că aplică standarde duble în raport cu asociațiile de locatari atunci când vine vorba despre teritoriul de care acestea sunt responsabile. Pe de o parte, când se discută despre o eventuală privatizare a terenului, pentru ca locatarii să amenajeze, de exemplu, o parcare, administrația capitalei invocă faptul că teritoriul este proprietate publică. Pe de altă parte, când acest teritoriu nu este salubrizat sau deszăpezit, municipalitate aplică sancțiuni asociațiilor de locatari.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanta asociației patronale, Nicoleta Popa, a declarat că, la ședința de luni de la Primărie, pretorii au raportat despre circa 170 de procese-verbale întocmite săptămâna trecută pentru încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei. Printre cei  sancționați se regăsesc și asociații de locatari. Iar Codul Contravențional prevede amenzi de la 60 la 180 de unități convenționale.

Directorul executiv al asociației, Ianuș Cușnir, a menționat că terenurile aferente a 99% din blocurile locative din Chișinău sunt proprietate publică. În aceste condiții, asociațiile de locatari sunt sancționate fără temei legal. Acestea se aleg cu amenzi pentru că nu au salubrizat sau nu au curățat zăpada de pe teritoriile care legal nu le aparțin.

Ianuș Cușnir a mai spus că, dacă autoritățile municipale nu au posibilitatea să salubrizeze terenurile aferente blocurilor, ar trebui să le transmită în proprietatea locatarilor. Și aceasta pentru că asociațiile în condominiu sau cooperativele de construcție, sau asociațiile proprietarilor locuințelor privatizate să stabilească  anual un buget pentru salubrizare. Or, în condițiile în care terenurile nu le aparțin, acest lucru nu se întâmplă.

Reprezentanții asociației patronale „Asociațiile de Coproprietari în Condominiu”  îndeamnă agenții economici care au fost sancționați pentru faptul că nu au curățat zăpada de pe teritoriile care aparțin Primăriei să se adreseze la ei pentru consultanță juridică la contestarea amenzilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău