YouTube, obligată la plata a milioane de dolari pentru că ar fi colectat în mod ilegal date personale de la utilizatori minori

  • 05 Septembrie 2019 10:30
YouTube, obligată la plata a milioane de dolari pentru că ar fi colectat în mod ilegal date personale de la utilizatori minori

Platforma YouTube a fost obligată la plata a 170 de milioane de dolari, fiind acuzată că ar fi colectat în mod ilegal informații personale de la minori, fără consimțământul părinților acestora, a anunțat miercuri Comisia Federală de Comerț din Statele Unite, citată de DPA.

Platforma video online a fost acuzată de colectarea datelor personale sub forma unor ''idenficatori persistenți'', cunoscuți sub numele de cookie-uri, utilizați pentru identificarea utilizatorilor pe internet.

YouTube a colectat datele de la utilizatori ai canalelor pentru copii cu vârsta sub 13 ani fără a-i notifica în prealabil pe părinții acestora și fără a obține consimțământul lor, încălcând astfel legea privind protecția online a vieții private a copiilor (COPPA), a indicat FTC.

''YouTube și-a promovat popularitatea în rândul copiilor în fața potențialilor clienți corporativi", a declarat președintele FTC, Joe Simons, citat într-un comunicat. ''Totuși, când a fost vorba să respecte COPPA, compania a refuzat să recunoască că aceste zone ale platformei sale erau direcționate clar către copii. Nu există nicio scuză pentru încălcarea legii de către YouTube'', a precizat Simons.

YouTube a câștigat milioane de dolari folosind cookie-uri pentru a livra publicitate țintită utilizatorilor canalelor, potrivit unei plângeri depuse de FTC și statul New York.

Acordul solicită Google, care deține YouTube, să plătească 136 de milioane de dolari către FTC și 34 de milioane de dolari statului New York.

Suma de 170 de milioane de dolari ''depășește de 30 de ori cea mai mare sancțiune de drept civil asociată COPPA obținută anterior de FTC'', a declarat Simons în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri. ''Este de trei ori mai mare decât orice sancțiune privind confidențialitatea aplicată împotriva Google la nivel mondial'', a adăugat el.

YouTube a reacționat indicând că va răspunde problemelor ridicate de FTC prin elaborarea, în aproximativ patru luni, a unor politici ce vor schimba modul în care tratează datele asociate conținutului dedicat copiilor.

''Vom trata datele oricărei persoane care urmărește conținut adresat copiilor pe YouTube ca provenind de la un copil, indiferent de vârsta utilizatorului", a transmis compania într-un comunicat publicat pe site-ul său. ''Aceasta înseamnă că vom limita colectarea și utilizarea datelor cu privire la conținutul video dedicat în exclusivitate copiilor la ceea ce este necesar pentru a susține funcționarea serviciului'', a adăugat compania.

De asemenea, YouTube a anunțat că nu va mai rula anunțuri personalizate și va dezactiva comentariile și notificările asociate conținutului dedicat copiilor, notează DPA. 

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău