Xi, la Moscova ca pacificator. Șansele ca Beijingul să deschidă robinetul armelor pentru Armata rusă

  • 20 Martie 2023 11:37
Xi, la Moscova ca pacificator. Șansele ca Beijingul să deschidă robinetul armelor pentru Armata rusă

Liderul Chinei, Xi Jinping, urmează să sosească luni, 20 martie, la Moscova pentru un summit cu președintele Putin care va testa cât de departe este dispus să meargă Beijingul pentru a acționa ca un potențial mediator în războiul din Ucraina, scrie defenseromania.ro.

Vladimir Putin a lăudat duminică relațiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, și a împărtășit așteptările ridicate pe care le are de la discuțiile cu liderul Xi Jinping.

Putin declară că în relațiile dintre Moscova și Beijing,"nu există limite, nici subiecte interzise", în condițiile în care oficialii americani spun că China încă ia în considerare să ofere Rusiei arme – în principal obuze de artilerie – pentru a fi folosite în Ucraina, scrie NYT.

Agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că relațiile dintre China și Rusia s-au adâncit în timpul războiului. Cele două țări continuă să facă exerciții militare comune, iar China rămâne unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, ceea ce a ajutat Moscova să-și finanțeze invazia.

Ministrul ucrainean de externe, citat de BBC, declara zilele trecută că China nu este nici pregătită să înarmeze Rusia și nici să aducă pacea. „Vizita la Moscova în sine este un mesaj, dar nu cred că va avea consecințe imediate”, a spus el.

Analiștii de la Washington sunt de acord. Concluzia care se desprinde din analizele experților citați de publicația NYT este că Bejingul va încerca să susțină Rusia, dar nu pentru a câștiga în Ucraina, ci pentru a nu fi învinsă. China nu vrea să piardă accesul la piața europeană așa că nu va risca un ajutor militar (cel puțin unul substanțial) pentru Moscova. Beijingul va veni probabil cu o serie de proiecte economice comune, pentru a profita de pe urma prețului mic al resurselor energetice ale Rusiei.

Guvernul chinez prezintă vizita de stat de trei zile a lui Xi Jinping în Rusia drept o „vizită pentru pace”

Oficialii chinezi nu au condamnat niciodată invazia. În schimb, au spus vag că toate statele trebuie să respecte reciproc suveranitatea și integritatea teritorială.

Calitatea legăturilor dintre Moscova și Beijing este "superioară celei a uniunilor politice și militare din epoca Războiului Rece", a apreciat liderul de la Kremlin n oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului. "Relațiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor", a mai spus Putin.

Moscova și Beijingul "lucrează pentru a crea un sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv și care nu este îndreptat împotriva țărilor terțe, atât la nivel regional, cât și la nivel global", susține Putin.

El a denunțat, de asemenea, încercările NATO de a-și extinde influența "prin îndreptarea către regiunea Asia-Pacific"."Unele forțe urmăresc cu insistență să redistribuie spațiul eurasiatic în cluburi exclusive și blocuri militare menite să împiedice dezvoltarea țărilor noastre, să ne prejudicieze interesele","dar nimeni nu va reuși", a asigurat liderul rus.

Totodată, președintele rus a lăudat "dorința Chinei de a juca un rol constructiv în reglementarea crizei" din Ucraina, în contextul în care Beijingul încearcă să se impună ca mediator între Moscova și Kiev. El a spus că este "recunoscător" Chinei pentru viziunea "echilibrată" asupra "evenimentelor din Ucraina"și pentru "înțelegerea istoricului lor și a motivelor reale".

"Rusia este deschisă pentru o reglementare a crizei ucrainene prin mijloace politico-diplomatice", a asigurat liderul rus. El a insistat însă asupra recunoașterii de către Kiev a "noilor realități geopolitice", și anume anexarea în toamna trecută a patru regiuni ucrainene, precum și a Peninsulei Crimeei în 2014."Din păcate, ultimatumurile adresate Rusiei demonstrează că ei sunt departe de aceste realități și nu au niciun interes să caute o soluție". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:7,2 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău