Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing

  • 15 Ianuarie 16:39
Xi Jinping și Vladimir Putin se vor întâlni la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing

Președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping în prima zi a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a anunțat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

„Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial”, a declarat șeful diplomației de la Moscova într-o conferință de presă, conform agențiilor DPA și Agerpres.

Lavrov a precizat că dialogul din 4 februarie nu va avea loc doar între cei doi șefi de stat, ci va cuprinde „negocieri de amploare la cel mai înalt nivel” între cele două guverne.

Întâlnirea fizică dintre cei doi lideri - printre cei mai puternici din lume - va contrasta puternic cu boicotul Jocurilor Olimpice anunțat de oficialii din SUA, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Canada și alte câteva țări, din motive legate de drepturile omului, apreciază dpa.

 


Olanda s-a alăturat vineri statelor care nu își trimit reprezentanți guvernamentali la Beijing. Ministerul olandez de externe a comunicat agenției ANP că decizia este motivată de interzicerea prezenței spectatorilor olandezi la evenimentele sportive din China, din cauza măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus. Un purtător de cuvânt al ministerului a observat și faptul că reglementările respective îngreunează organizarea de întâlniri bilaterale în timpul Jocurilor, pentru a discuta despre „preocupările importante privind situația drepturilor omului”.

SUA a menționat drept motiv al absenței oficialilor americani și „genocidul care continuă și crimele împotriva umanității în Xinjiang”, referindu-se la represiunea împotriva populației uigure și a altor minorități etnice și religioase din nord-vestul Chinei.

Țările ai căror reprezentanți la vârf boicotează Jocurile își vor trimite însă sportivii să concureze la Beijing.

Pe de altă parte, sportivii ruși nu pot participa la competițiile olimpice sub steagul țării lor, din cauza unui scandal legat de dopajul la scară națională. Ei vor fi prezenți sub un drapel neutru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,71
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:12,52 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Sat
16
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău