Xi Jinping laudă modul în care țara sa a gestionat criza COVID: "China a ajutat la salvarea a milioane de oameni în întreaga lume"

  • 08 Septembrie 13:28
Xi Jinping laudă modul în care țara sa a gestionat criza COVID:

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a omagiat marți pe "eroii din războiul poporului chinez împotriva COVID-19", lăudând felul în care țara sa a gestionat această criză, pe care a calificat-o drept "o provocare", scrie Agerpres, preluat de Digi24.ro

Sfidând acuzațiile Statelor Unite și ale altor țări că eșecurile înregistrate în faza inițială a pandemiei au permis o răspândire mai rapidă a coronavirusului, Xi Jinping a spus că Beijingul a acționat tot timpul într-un mod deschis și transparent și că a adoptat măsuri decisive care au salvat vieți.

"China a ajutat la salvarea a zeci de milioane de oameni în întreaga lume prin acțiunile sale practice, arătând dorința sinceră a țării de a construi un viitor comun și o comunitate pentru omenire", a spus președintele chinez la o ceremonie la Marea Sală a Poporului la Beijing.

El a afirmat că țara sa este prima mare economie care revine la creștere în timpul pandemiei, un fapt pe care îl consideră a fi o dovadă a rezistenței și vitalității Chinei.

Xi Jinping l-a premiat pe Zhong Nanshan, înalt consilier medical și expert în coronavirus care a contribuit la stabilirea strategiei Chinei împotriva COVID-19, cu Medalia Republicii, cea mai mare onoare a țării.

Nu a existat însă nicio menționare a lui Li Wenliang, doctorul care a fost pedepsit pentru că a transmis informații despre noua boală infecțioasă din Wuhan și a cărui moarte de COVID-19 în februarie a declanșat indignare la nivel național, comentează Reuters.

Propaganda oficială, preluată în cor de media de stat, creditează de câteva luni Partidul Comunist Chinez (PCC) și modul în care a reacționat pentru cvasi-eradicarea virusului de pe teritoriul național, remarcă AFP, care amintește că, oficial, China înregistrează doar 4.634 de morți de COVID-19 de la izbucnirea epidemiei.

Autoritățile chineze s-au confruntat cu critici în țară și în străinătate în primele zile ale pandemiei, unii spunând despre apariția COVID-19 că ar fi 'Cernobîlul chinez', făcând referire la accidentul nuclear din URSS care a spulberat încrederea în capacitatea autorităților sovietice de a guverna.

Autoritățile locale din Wuhan, orașul unde a fost identificat prima dată coronavirusul, au fost acuzate că au acoperit primele informații, ceea ce a întârziat reacția de urgență a țării cu cel puțin două săptămâni.

Însă pe măsură ce infectările s-au răspândit în întreaga lume, iar numărul lor a scăzut la nivel intern, Beijingul a devenit mai sigur pe el, opunându-se investigațiilor internaționale asupra originilor pandemiei și spunând că acțiunile sale rapide au permis să se câștige timp pentru ca celelalte țări să se pregătească.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,6 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
11
Thu
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău