Xi Jinping l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina (Financial Times, surse)

  • 05 Iulie 2023 13:09
Xi Jinping l-a avertizat personal pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina (Financial Times, surse)

Liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat personal pe președintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina, transmite Financial Times, citând oficiali chinezi și americani, inclusiv un oficial al administrației Casei Albe și un consilier guvernamental chinez de rang înalt, potrivit BBC.

Potrivit acestora, Xi Jinping a făcut o astfel de declarație în luna martie, în timpul unei vizite la Moscova. Poziția Chinei cu privire la amenințările nucleare rusești este, de asemenea, consemnată în așa-numitul plan de pace pentru Ucraina, propus de Beijing, dar care nu a fost niciodată pus în aplicare, scrie G4Media.

Beijingul vrea să își asume meritele pentru rezolvarea problemei armelor nucleare și speră să facă acest lucru prin influența sa asupra Kremlinului, potrivit FT.

Partenerii occidentali ai Kievului nu-și fac iluzii cu privire la tabăra în care se află simpatiile Chinei, având în vedere parteneriatul său strategic de lungă durată cu Rusia, care nu a făcut decât să se intensifice în ultima vreme.

Beijingul nu critică în mod deschis Moscova pentru invazia rusă în Ucraina și a declarat în repetate rânduri că conflictul se prelungește din cauza furnizării de arme occidentale către Kiev.

Dar, în același timp, Occidentul sprijină eforturile liderului chinez în domeniul descurajării nucleare.

În martie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a recunoscut că acțiunile lui Xi „reduc riscul unui război nuclear”.

Sursele occidentale ale Financial Times consideră că în acest fel – punând presiune asupra Rusiei – China se așteaptă să mențină relații armonioase cu Europa, ceea ce este în interesul său economic.

Rusia, la rândul său, a declarat pentru FT o sursă de la Washington, este dezamăgită de această poziție a aliatului său, în condițiile în care Moscova conta pe mult mai mult sprijin din partea Chinei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău