WSJ: Iranul a ajutat Hamas la planificarea atacului asupra Israelului

  • 09 Octombrie 2023 10:26
WSJ: Iranul a ajutat Hamas la planificarea atacului asupra Israelului

Oficialii de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză de sâmbătă al Hamas asupra Israelului și au dat unda verde pentru asalt în cadrul unei reuniuni care a avut loc lunea trecută la Beirut, potrivit unor membri de rang înalt ai Hamas și Hezbollah, o altă grupare militantă susținută de Iran, relatează luni The Wall Street Journal (WSJ), preluată de news.ro.

Se pare că această alianță a fost formată în luna august, pentru a planifica incursiunile aeriene, terestre și maritime din Israel. Mai multe reuniuni au avut loc la Beirut pentru a pune la punct ofensiva și la ele ar fi participat ofițeri ai Gardienilor Revoluției Islamice, corpul de elită al regimului islamic de la Teheran.

La aceste ședințe au fost prezenți reprezentanți a patru grupări militante susținute de Iran, inclusiv Hamas, care deține puterea în Gaza, dar și Hezbollah, grupare militantă șiită și totodată facțiune politică în Liban, au declarat sursele WSJ.

Planul mai amplu al Iranului este de a crea o amenințare pe mai multe fronturi care să poată sugruma Israelul din toate părțile - Hezbollah și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei în nord și Jihadul Islamic Palestinian și Hamas în Gaza și Cisiordania, potrivit membrilor de rang înalt ai Hamas și Hezbollah și unui oficial iranian.

Oficialii americani spun că nu au văzut dovezi ale implicării Teheranului. Într-un interviu la CNN, difuzat duminică, secretarul de stat Antony Blinken a declarat: „Nu am văzut încă dovezi că Iranul a dirijat sau a fost în spatele acestui atac anume, dar cu siguranță există o relație îndelungată”.

Nu suntem implicați în răspunsul Palestinei, deoarece acesta este luat doar de Palestina însăși”, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU.

La rândul său, Mahmoud Mirdawi, un oficial de rang înalt al Hamas, a declarat că gruparea a planificat singură atacurile. „Aceasta este o decizie palestiniană și a Hamas”, a declarat el.

Cu toate acestea, un oficial european și un consilier al guvernului sirian au oferit aceeași versiune a implicării Iranului în pregătirea atacului ca și membrii de rang înalt ai Hamas și Hezbollah, precizează Wall Street Journal. În fruntea efortului de a regrupa grupările pe care Iranul le susține în străinătate și de a le plasa sub o comandă unificată a fost Ismail Qaani, liderul brațului militar internațional al Gardienilor Revoluției.

Un rol direct al Iranului ar scoate din umbră dușmănia de lungă durată a Teheranului cu Israelul, crescând riscul unui conflict mai larg în Orientul Mijlociu. Înalți oficiali israelieni din domeniul securității au promis că vor lovi conducerea Iranului dacă Teheranul va fi găsit responsabil de uciderea unor israelieni, scrie WSJ.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău