WSJ: Coronavirusul închide economia Chinei pentru restul lumii. Cum vor fi afectate celelalte țări

  • 03 Februarie 2020 14:04
WSJ: Coronavirusul închide economia Chinei pentru restul lumii. Cum vor fi afectate celelalte țări

Epidemia de coronavirus, care a infectat mai mult de 16.000 de persoane, a perturbat lanțurile comerciale și de aprovizionare la nivel mondial, a scăzut prețurile activelor și a obligat companiile multinaționale să ia decizii dure, relatează Wall Street Journal.

Izolarea Chinei, pe fondul epidemiei, o situație rară pentru un astfel de centru economic vital, afectează întreaga lume. SUA, precum și guvernele din Europa și Asia aplică noi reglementări pentru a bloca accesul celor veniți din China, în timp ce marile companii aeriene și-au suspendat zborurile, iar companiile au scos din conducere expatriații.

„Apelurile pe care le primesc sunt: "Nu știm ce să facem. Angajații noștri intră în panică". Nu s-au confruntat niciodată cu o situație de genul acesta”, spune Rachel Conn, avocat la Nixon Peabody LLP, potrivit Mediafax, citat de Digi24.ro

Apple ia în calcul închiderea fabricilor din China

Apple Inc. a declarat că în weekend că va închide toate magazinele și birourile din China până pe 9 februarie. Compania, care angajează 10.000 de persoane în China, ia în calcul oprirea fabricilor care produc componente pentru produsele pe care le vinde în întreaga lume.

Criza testează întregul sistem economic global, fiind, de asemenea, un test al puterii Chinei în calitate de consumator și a capacității SUA de a rezista.

Levi Strauss & Co., care în octombrie și-a deschis cel mai mare magazin din China, în orașul Wuhan, centrul epidemiei, se numără printre brandurile internaționale care au închis împreună mii de puncte de vânzare din întreaga țară, inclusiv McDonald's și Starbucks.

Fabricile chineze analizează posibile opriri ale activității și perturbări ale forței de muncă, amenințând planurile de producție ale Apple, Tesla sau Anheuser-Busch InBev.

Scăderea cererii de țiței, al cărui preț a căzut cu 16% de când China a identificat coronavirusul, determină Arabia Saudită, liderul de facto al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, să convoace o întâlnire de urgență miercuri. China este cel mai mare importator de petrol din lume, iar orașul Wuhan, unde a apărut virusul, este unul dintre hub-urile esențiale pentru aprovizionarea cu petrol și gaze. Doi mari clienți pentru petrolul saudit, China National Chemical Corp. și Hengli Petrochemical, cu o capacitate de rafinărie de aproape un milion de barili pe zi, își reduc achizițiile.

Compania de consultanță în energie JLC Network Technology Co. din Beijing a raportat o scădere de 15% a producției rafinăriilor doar în ultima săptămână.

Bursele chineze au scăzut brusc luni dimineață, câns s-au redeschis după vacanța începută pe 23 ianuarie. Indicele de referință Shanghai Composite a scăzut cu 8,1%, iar indicele compozit Shenzhen a scăzut cu 8,6%.

Coronavirusul afectează și indicele Dow Jones

Coronavirusul explică și o mare parte din scăderea cu 3,7% a indicelui Dow Jones de la recordul atins pe 17 ianuarie, eliminând câștigurile din acest an.

Giganții farmaceutici, instituțiile financiare și multinaționalele tehnologice încep să-și evacueze forța de muncă expatriată din întreaga China, potrivit Tammy Krings, directorul executiv al ATG Travel Worldwide. Alte companii își mută angajați din China timp de trei până la șase luni. Unele familii merg până acolo încât caută noi școli pentru copiii lor - ceea ce înseamnă că ar putea definitiv.

Boston Consulting Group a solicitat personalului din China să lucreze de acasă o săptămână în plus după sărbători și a amânat toate călătoriile în China continentală pentru următoarele trei săptămâni.

Zboruri suspendate temporar spre China

Într-o mișcare dramatică, transportatorii aerieni printre care American Airlines Group, Delta Air Lines și United Airlines Holdings și-au suspendat temporar zborurile către China, în timp ce turiștii și-au anulat planurile de călătorie iar echipajele au evitat să zboare. Singapore a declarat că va opri vizitatorii din China, în timp presiunea crește în Hong Kong pentru a-și bloca granița cu continentul.

De când virusul a apărut pentru prima dată în Wuhan, cel mai mare oraș din centrul Chinei, la sfârșitul lunii decembrie, acesta a ucis mai mult de 300 de persoane, în principal în China continentală. Până în prezent, există aproximativ 140 de cazuri în 20 de țări în afara Chinei continentale, inclusiv opt în SUA.

Virusul a devenit mai mortal decât SARS, care a ucis aproximativ 10% dintre bolnavi. Până în prezent, aproximativ 2% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus au murit. De asemenea, boala se transmite mult mai greu decât rujeola.

Guvernul Chinei a reacționat cu furie la restricțiile apărute la frontiere și la anulărilezborurilor. „Acest tip de reacție ar putea înrăutăți lucrurile. Nu este modul corect de a face față pandemiei”, a scris sâmbătă Ministerul Chinez de Externe pe contul său de Twitter.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău