WSJ: Avionul lui Prigojin a fost aruncat în aer la ordinul lui Patrușev și cu acordul lui Putin

  • 22 Decembrie 2023 12:53
WSJ: Avionul lui Prigojin a fost aruncat în aer la ordinul lui Patrușev și cu acordul lui Putin

Wall Street Journal a efectuat o anchetă privind moartea șefului grupului militar privat Wagner, Evgheni Prigojin, și susține că acesta și asociații săi au fost uciși la ordinul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, relatează G4Media.

Publicația americană, citând reprezentanți ai serviciilor de informații occidentale și un fost ofițer de informații rus, scrie că Patrușev era îngrijorat de influența politică și militară în creștere a grupului Wagner și a lui Prigojin personal și că l-a avertizat pe Putin în vara anului 2022 că aceștia amenință Kremlinul, relatează BBC.

Avertismentele au rămas fără urmări, în timp ce Wagner a luptat cu succes în Ucraina. Cu toate acestea, potrivit unui fost oficial al serviciilor secrete rusești, Prigojin l-a sunat pe Putin în octombrie și s-a plâns de lipsa de muniție. În momentul conversației, în birou se mai aflau și alte persoane, inclusiv Patrușev, care l-au auzit pe Prigojin fiind nepoliticos cu Putin.

După aceasta, Putin a început să-l ignore pe Prigojin și să asculte mai mult opinia șefului Consiliului de Securitate. La începutul lunii iunie 2023, luptătorii Wagner s-au confruntat cu obligația de a încheia un contract cu Ministerul Apărării, ceea ce însemna, de fapt, lichidarea grupului ca organizație independentă.

Iar când, la sfârșitul lunii iunie, confruntarea dintre Prigojin și comandamentul militar rus a dus la o rebeliune deschisă, Patrușev a văzut o oportunitate de a scăpa de Prigojin pentru totdeauna, spun sursele WSJ.

De la revoltă, Kremlinul nu a luat nicio măsură pentru a-l ține în frâu pe Prigojin. Acesta a acționat liber în Rusia și a zburat chiar și în Africa.

La începutul lunii august, Patrușev i-a ordonat asistentului său să înceapă să dezvolte o operațiune de eliminare a lui Prigojin, a declarat un fost ofițer de informații rus. Potrivit serviciilor de informații occidentale, Putin a fost informat cu privire la aceste planuri și nu s-a opus.

Potrivit WSJ, în timpul unui control de securitate al avionului lui Prigojin pe aeroportul Sheremetievo din Moscova, o mică bombă a fost plasată sub aripa acestuia, care a explodat la scurt timp după decolare.

Autoritățile ruse și Patrușev personal nu au răspuns la solicitările WSJ pentru comentarii.

Avionul în care se aflau Prigojin, mâna sa dreaptă Dmitri Utkin și alte opt persoane, inclusiv trei membri ai echipajului, s-a prăbușit pe 23 august în regiunea Tver. Toți au murit.

Kremlinul neagă implicarea în prăbușirea avionului. Vladimir Putin a declarat ulterior că în corpurile victimelor au fost găsite fragmente de grenade de mână și că nu a existat nicio influență externă asupra avionului. Comitetul de anchetă a deschis un caz, ale cărui rezultate nu sunt cunoscute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău