Winter is coming: Rusia a primit în 3 luni mai multe muniții de la Coreea de Nord decât au livrat țările UE Ucrainei în tot războiul / ANALIZĂ

  • 02 Noiembrie 2023 13:12
Winter is coming: Rusia a primit în 3 luni mai multe muniții de la Coreea de Nord decât au livrat țările UE Ucrainei în tot războiul / ANALIZĂ

Coreea de Nord a livrat în 3 luni Rusiei 1 milion de obuze de artilerie, o cantitate care o depășește pe cea a obuzelor livrate Ucrainei de țările UE pe durata întregului război ruso-ucrainean. În același timp, cantitățile de muniții nord-coreene primite de Rusia reprezintă jumătate din cât a furnizat SUA Ucrainei (2 milioane de obuze) în cele 20 de luni de conflict. Conform unei analize bazate din surse deschise, doar din studierea și analizarea imaginilor furnizate de sateliții civili, Phenianul a livrat Rusiei nu mai puțin de 2.000 de containere maritime, cu diferite tipuri de muniții de artilerie. Institutul de Studii Strategice de la Londra (RUSI) a estimat că Ucraina a consumat în această vară 200.000 de obuze pe lună. În ciuda acestei cantități enorme de muniții trase, contraofensiva ucraineană nu s-a materializat printr-o străpungere a liniilor ruse, după 5 luni de lupte. Iar pe ucraineni îi așteaptă o iarnă foarte grea: pe lângă ajutorul Phenianului, Rusia a reușit să crească producția de rachete tactice și strategice, de la 40 de piese/lună, la 100 piese/lună, scrie digi24.ro.

Conform serviciului secret sud-coreean (NIS), Phenianul a început livrările de armament către Rusia din luna august.

O analiză a Centrului pentru Studii Internaționale și Strategice (CSIS)/Coreea de la începutul lunii octombrie, a prezentat imagini furnizate de Planet Labs care surprindeau „un trafic fără precedent”, la punctul feroviar Tumangang de la frontiera Coreei de Nord cu Rusia: nu mai puțin de 73 de vagoane de marfă așteptau să treacă granița în Federația Rusă, o „cantitate-record” de vagoane care nu a mai fost înregistrată nici măcar înainte de perioada pre-Covid.

Apoi, pe 13 octombrie, Casa Albă a publicat o serie de imagini din satelit care prezentau încărcarea de muniții dintr-un depozit din Coreea de Nord pe o navă sub pavilion rusesc. Încărcătura a fost apoi transportată pe calea ferată la un depozit din apropierea graniței de sud-vest a Rusiei.

Continuarea pe digi.24.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău