Watchdog.MD | Evaluarea campaniilor de dezinformare finanțate de Șor și Platon: impactul și reacția limitată a platformelor sociale

  • 11 Iulie 17:04
Watchdog.MD | Evaluarea campaniilor de dezinformare finanțate de Șor și Platon: impactul și reacția limitată a platformelor sociale

Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon și-au intensificat campaniile de dezinformare pe platformele online. În perioada 01 – 30 iunie 2024, cei doi au cheltuit aproximativ 55 250 de euro pentru promovarea dezinformării pe Facebook. În comparație cu perioada 25 aprilie – 24 mai, cei doi au cheltuit cu 24 250 de euro mai mult pentru promovarea dezinformării, relatează WatchDog.

Potrivit analizei, reacția limitată a companiei META nu a oprit răspândirea dezinformării pe Facebook și Instagram. Blocarea paginilor lui Ilan Șor, Marinei Tauber, Eugeniei Guțul și Alexei Lungu nu a livrat nici un rezultat vizibil în combaterea dezinformării. În schimb a crescut numărul de pagini anonime care pentru sume enorme sponsorizează dezinformare, împotriva cărora META întreprinde acțiuni tardive.

În continuare rămân a fi active paginile membrilor Partidului „Renaștere”, care, spre deosebire de Ilan Șor sau Eugenia Guțul, deschis promovează de pe paginile lor reclame cu conținut manipulatoriu și care incită la ură.

Principalele manipulări promovate de aceștia sunt „Moldova este condusă de străini”, „Moldova nu negociază pe picior de egalitate cu UE”, „Alegerile din toamnă vor fi falsificate” și „Rusia este partenerul strategic al Republicii Moldova”.

Scopul principal al acestor campanii sponsorizate este de a semăna panică în societate, de a discredita procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de a spăla imaginea Rusiei.

Deschide analiza integrală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
36,63
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,12 m/s
Fri
28
Sat
29
Sun
24
Mon
26
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău